Gazdaság

Baráth Etele

Nem bánnám, ha többpólusú lenne a kajaksport, a monopolhelyzet ugyanis minden sportág rákfenéje - mondja a Fábiánné kontra Janics-ügy kapcsán a sportági szövetség elnöke.

– Fábiánné a diktátor, Janics pedig a hisztis sportprimadonna – ez rajzolódik ki a kajakbotrány kapcsán a médiából. Elárulja, ki a hunyó ebben a történetben?

– Az alapkonfliktust az adja, hogy közeleg az olimpia. A kajak-kenu sport drámája pedig, hogy egy nemzet egy versenyszámban csupán egy egységet nevezhet. Késhegyre menő küzdelem folyik tehát, hogy kik üljenek a hajókban, ami belső feszültséget okoz, pláne, hogy Kati néni előszeretettel dolgozik nagyobb létszámmal, mint a nevezhető keret. Ezzel inspirálja a versenyzőket, és bár a sportsikereket szállítja, nem a legjobb pedagógus, a konfliktusok kezelésére képtelen. Janics hibája eközben, hogy elrugaszkodott a valóságtól. Nem egy esetben fenyegette meg Kati nénit, hogy elhagyja a csapatot, mire az edző ajtót mutatott neki.

– Súlyosbítja a helyzetet, hogy Janics Fábiánné békejobbjából sem kért. Mit gondol, a világklasszis elindíthat valamiféle elvándorlási hullámot az olimpikon-képzőből?


Baráth Etele 1

– Nem hiszem. Azt viszont nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Szegeden létrejön egy másik csapat. Nem bánnám, ha többpólusú lenne a kajaksport, a monopolhelyzet ugyanis minden sportág rákfenéje.

– Milyen forgatókönyvet tart még elképzelhetőnek?

– Azt, amelyikben az áll, hogy Kati néni engedékenyebb lesz, máskülönben elveszti az embereit. Ha Janics őszig, amikor megkezdődik a felkészülés az olimpiára, úgy érzi, hogy megtalálta az edzőjét, aki képes tartani az eredményességét, akkor nem megy vissza, ellenkező esetben igen. Az első verzió esetén Kati néni monopóliuma megtörik, ez esetben bele kell törődnie, hogy több edző versenyzőjével kell foglalkoznia. Jól tudja ugyanis, hogy Pekingben Janicsnak és Kovácsnak párosban össze kell ülnie, és a négyesben is helyet kell adnia Janicsnak.

– Maradjunk a sportnál. Mit gondol, a bebukott foci Eb nem szegi kedvét az országnak az olimpiarendezés tekintetében?

– Nekem nem szegte, én továbbra is támogatom a BOM 2020-as céldátumát. Nézze, a foci Eb-nek nem volt relevanciája. Egy sportág, amelynek adott országban nincsenek sikerei, közönsége, létesítményei, ne vágyakozzon a házigazda szerepére. Az olimpiarendezést ezzel szemben azért nem tartom esélytelennek, mert a magyar sport folyamatosan szállítja az eredményeket.

– Mit szól ahhoz, hogy a múlt héten a bíróság úgy határozott, az Ön rokona, Schmitt Pál MOB-elnöksége illegitim? Ez azért is szül pikáns helyzetet, mert pont az ő magatartása miatt mondott le a MOB alelnökségről.

65 éves, nős, 3 fia, 4 unokája van
Végzettsége: építészmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem)

Kedvencek


Könyv › Spiró György: Fogság
Film › Milos Forman: Száll a kakukk fészkére
Zene › Bach, Vivaldi
Hobbi › kertészkedés, kajakozás

– Én az ő, vagyis az unokaöcsém apósa helyében nem vitatkoznék a bírósággal; új választást kérnék. Ennek szerintem nincs kockázata: valószínűleg megnyerné. Egy biztos: amíg ő ott van, tisztes távolból figyelem a MOB-ot.

– Politizáljunk. Egy éve sértettként távozott a hatalomból mint tárca nélküli miniszter, azóta viszont keveset hallottunk Önről. Feldolgozás alatt állnak a sérelmek?

– Nem voltam sértett, noha elismerem, volt konfliktusom Gyurcsánnyal és Kókával, aminek következményeként Bajnai Gordon kapta meg a feladataim egyik felét. Én „kitaláló” ember vagyok, ő kiváló végrehajtó. Folytatta, amit elkezdtem, és ez számomra elégtétel.

– A most egy éve elhangzott őszödi beszédet MSZP-s képviselőként nyilván élőben élvezhette végig. Az ÉS szerint a szocialista politikusok felső köreiben kell keresni a hanganyag kiszivárogtatóját, az egyik megnevezett Kiss Péter. Hiszi ezt a tézist?

– Nem tudom elképzelni Kisst áruló szerepben.

– Akkor azt árulja el, a helyszínen is olyan sokkoló volt a nagymonológ, mint a médiában összevágott változata?

– Igen, jól fel is idegesítettem magam rajta, olyannyira, hogy utána autóba ültem és hazahajtottam. Nem hiányzott a letolás, mert a vádakkal ellentétben szerintem én nem k…tam el semmit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik