Gazdaság

Szívritmuszavar

Miközben a főváros és az V. kerület a Budapest Szíve program megvalósításán civakodik, alkalmi koalícióba tömörült civilek, vállalkozók és ingatlanfejlesztők léptek több helyen akcióba a Belvárosban.

Módfelett elégedettek lehetnek a tamáskodók, akik nem adtak hitelt Demszky Gábor főpolgármester és Rogán Antal V. kerületi polgármester tavaly novemberi románcának. Fél év sem kellett ugyanis ahhoz – „kölcsönös egymásrautaltság” ide, „partnerségi kapcsolat” oda -, hogy a fideszes vezetésű belvárosi kerület és a liberálisok dominálta fővárosi önkormányzat összerúgja a patkót. Tették ezt a városrész akut problémáinak kezelésére a főváros által 2005-ben meghirdetett, a belső városrészek tehermentesítését, revitalizációját megcélzó Budapest Szíve program miatt, amely középtávon a Kiskörúton belüli területnek az áthaladó forgalom előli teljes lezárásával számol. A belvárosi helyhatóság egyik vezetője azt állítja, Demszkyék minden támogatást megvontak a projekttől, így az V. kerület egyedül kénytelen belevágni a megvalósításba a kifejezetten erre a célra félretett 1,6 milliárd forintos tartalékkeretével.


Szívritmuszavar 1

A Kálvin tér ma. Rácsatlakoznának a metróépítési munkákra. Fotó: Hartyányi Norbert

Ehhez képest a főpolgármesteri kabinet arra készül, hogy 300 millió forintot csoportosíttat át az előkészítésre a közgyűléssel. Csakhogy ez az összeg még abban az esetben is vajmi kevés (lásd a becsült költségeket), ha Budapestnek sikerül uniós forrásokat megcsípnie az elképzelésekhez. Hivatalosan erre hivatkoznak ugyanis a fővárosi illetékesek. „A Budapest Szíve kiemelt projekt lesz a Közép-Magyarországi Régió Operatív Programjában, így kimondottan az ebben támogatható elemekre épül” – közölte lapunkkal Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze. Ugyanakkor más forrásaink szerint még az is bizonytalan, hogy pontosan milyen részeket sikerül beemelni az említett operatív programba. A 40-50 milliárd forintra taksált fejlesztéshez egyébként a fővárosnak – igaz, több év alatt – 6 milliárdot kellene önrészként kicsengetnie, ami a fentiek ismeretében elég nehezen áll össze. Ráadásul Budapest idei költségvetését úgy fogadták el a képviselők, hogy abba nincs betervezve hitelfelvétel. A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki honatyái így most azon törik a fejüket, miféle tavalyi pénzmaradványokat tudna Budapest kezdő összegként a projektre költeni.


Szívritmuszavar 2

FELVONULÁSI KERÜLET. A huzavona a megvalósítás elhúzódásával fenyeget, felidézve a nem is olyan régmúltat. Baross Pál, az angol ingatlanszakértők társasága, a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) magyarországi tagszervezetének elnöke például a kilencvenes években még konzultánsként működött közre a Budapest reneszánsza programban, amely szintén kiemelt fejlesztési területként tekintett a Belvárosra. „Egységes, vállalható álláspont végül nem alakult ki, miközben más nagyvárosban már rég eldöntötték volna a kérdést” – idézi fel Baross az akkori történéseket, hozzátéve: a Váci utca déli szakaszának közelmúltbeli felújítását is elhúzódó vita előzte meg. Közben pedig Gauder Péter, a főváros fejlesztési kérdéseiben aktív Urbanissimus Egyesület elnöke úgy véli, az utóbbi bő másfél évtized eseményei nagyon megviselték a Belvárost, amely gazdasági-társadalmi értelemben „leamortizálódott”. Kereskedelmi vonzerejét jórészt elveszítette, s így üzletileg mind kevésbé számít keresett befektetési célpontnak. A lassú erózió legfeljebb azokat a boltokat kímélte meg, amelyek beférkőztek a helybéliek kegyeibe, akik azonban egy idő után aligha örültek annak, hogy a zipzárjavítók Mekkájában tengetik az életüket.

Térlátás

Példa nélküli kezdeményezés jött létre a Budapest első – csaknem negyed századig regnáló – polgármesteréről elnevezett Kamermayer tér megújítására a teret használók részéről. A mozgalomban éppúgy részt vesznek a téren „lakó” vállalkozások, mint néhány környékbeli cég, magánsze-mélyek, két bank-fiók, vagy a Katona József és a Merlin Színház. Rihó Krisztina, a laza szövetség képviselője szerint a Kamermayer Projekt Egyesület célja, hogy napközben kulináris, este kulturális térséggé varázsolja a jelenleg autókkal „belakott” területet. Első lépésben az egyesület olyan kártyarendszer bevezetését tervezi, amelynek használói maguk a tagok lennének: különböző kedvezményekkel igyekeznének az egyebek mellett a Gerlóczy kávéháznak, valamint T. Nagy Tamás sajtboltjának otthont adó téren és környékén fellendí-teni a vásárlóerőt. „A felülről jövő kezdeményezések sokszor elhalnak, mondjuk azon, hogy éppen az érintettek véleményét nem kérik ki” – mondja Rihó Krisztina, aki szerint az akár a környék lakosaira kiterjeszthető klubkártya rendszer már üzleti értelemben is megtérülhet az egyesület „vállalkozói tagozatának”. Így – bár ezen tagok számára sem kötelező az anyagi áldozat – előfordulhat, hogy a tér átalakítása érdekében akár a zsebükbe is nyúlnak. Persze nem csak az adományokon múlik, hogy a téren díszbur-kolatot cserélnek-e, szökőkutat építenek-e – miután az elsődleges kérdés alapvetően szabályozási: birtokba lehet-e venni a teret, el lehet-e tüntetni az ott parkoló autókat?

A helyben élők elégedetlensége is kevés azonban ahhoz, hogy felgyorsítsa a Budapest Szíve program végrehajtását, vagy egységes fellépésre késztesse a politikai szempontból megosztott belső kerületeket. Miközben az V. kerület hamarosan hozzálát a Kecskeméti utca átépítéséhez (a Kálvin teret is érintő négyes metró állomásának munkálataihoz kapcsolódóan), a napokban három „nagykörúti kerület”, a VI., a VII. és a VIII. közösen hirdette meg „az eddigi legnagyobb Belváros-megújítási programot”. Az 1250 férőhelynyi új mélygarázs és parkolóház építésén túl 110 épület megújítását, továbbá 300 új szállodai szobát, 50 új kávéházat és éttermet, 50 üzletet és üzletházat, 50 kulturális intézményt, kabarét, színházat és mulatót ígérő fejlesztés a tervek szerint csaknem 200 milliárd forintot emészt majd fel. A finanszírozást az önkormányzatok részben saját tőkéből, részben pedig fejlesztési hitelek, uniós támogatások, valamint magántőke bevonásával képzelik el – ennél konkrétabbat nem árultak el a megvalósítás jelen fázisában.

Az alkalmi társulásból az V. kerület kimaradt – bár fideszes polgármestere vendégként meghívást kapott a kormánypárti politikusok vezette három kerület „nagy bejelentésére”. Vannak, akik szerint a politikai megosztottság a tervezés és a források szétaprózottságához vezet. A főváros részéről azonban nem tapasztalható az az átfogó városmenedzselési szemlélet, amely mederben tartaná a fejlődést, így inkább a szükségből kovácsolnak erényt. „Hiába is keresnénk a bölcsek kövét, sokkal inkább akupunktúraszerű megoldásokra volna szükség” – véli például Bojár Iván András, az Octogon építészeti folyóirat főszerkesztője. A főpolgármester városépítő csapatában is tevékenykedő művészettörténész ezért a gerillamarketinget tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy a magán- és a civilszféra figyelmét felhívják egy-egy köztérre.

MAGÁNOS HARCOSOK. Amúgy nyitott kapukat dönget. A bizonytalan kimenetelű pénzügyi-politikai huzavonát megunva ugyanis a város több pontján civilek és ingatlanfejlesztők tűntek fel, afféle belvárosi gerillákként. „A Kamermayer Károly tér jövőjének felvázolására hivatott tavalyi, Firka Party néven meghirdetett ötletbörzén a helybéliek véleményére voltunk kíváncsiak, s a rendezvény jó alapnak bizonyult ahhoz, hogy elinduljon valami a jelenleg térfunkcióit betölteni képtelen helyen” – mondja az egyik ilyen helyi kezdeményezésről Gauder Péter (lásd a keretes írást). Arra, hogy az efféle polgári összefogás nem hiábavaló, a másik jó példa a Szervita tér, ahol a közép-európai ingatlanpiac egyik meghatározó befektető, fejlesztő és vagyonkezelő cége, a luxemburgi székhelyű Orco Property Group „mert nagyot álmodni”. Nem is akármilyen építésszel: a világhírű tervezőnőt, Zaha Hadidot sikerült megnyerniük, akinek az első elképzelése azonban nem aratott általános tetszést. „Kifejezetten szerencsésnek bizonyultak az Urbanissimus városbeszélgetései; hiszen így nem csupán a tér épített környezetét lehetett figyelembe venni, hanem az érintettek elképzeléseit is” – közölte a Figyelővel Galambos Erzsébet, az Orco magyarországi leányvállalatának igazgatója. A cég végül attól sem riadt vissza, hogy az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker-díj első női kitüntetettjével újraterveztesse az objektumot, amelynek egy része afféle közösségi területként kapcsolódik majd magához a térhez.

„Miután a civilek elvárásai viszonylag egyszerűen összhangba hozhatók a fejlesztői elképzelésekkel, egy-egy beruházás akár több engedményt is elbírna a helybéliek felé, ha a hivatali kötöttségek valamelyest lazulnának” – fogalmaz Elekes András, az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a minden fejlesztés után fizetendő, a bekerülési érték meghatározott százalékában megállapított kulturális járulékot értelmesebb volna a beruházás „közteresítésére” költeni, mint egy közös kalapba önteni. Az effajta gesztusok még elkötelezettebbé tennék az ingatlanfejlesztőket, amelyek már most is hajlanak arra, hogy egy-egy projekt helyszínén a köztér felújításának költségeiből akár fifti-fifti alapon osztozzanak az önkormányzattal.


Szívritmuszavar 3

A Szervita tér Zaha Hadid tervén. Magánálmodók.

FEJLESZTÉS TERHE MELLETT. A térfunkciók visszaadása ráadásul nem csupán a helybéliek érdeke. „Sokkal jobb köztérminőséget igényelnek a beruházók is” – véli az ING Real Estate igazgatósági tanácsadójaként is tevékenykedő Baross Pál. Szerinte a fejlesztők már rég lemondtak az irodákról, sokkal inkább a Belváros szegényes kereskedelmi kínálatának jobbítására fókuszálnak. Márpedig nívósabb márkaboltok, flagship store-ok nem költöznek be bármilyen környezetbe. Gauder Péter szerint idő kérdése, hogy a területfejlesztés logikája a főváros döntéshozói szintjein is meghatározóbbá váljon, ám a Kamermayer és a Szervita téren tapasztaltak azt mutatják, a partnerség is működő eszköz. „Barcelona így állt talpra” – emlékeztet az Urbanissimus elnöke, aki szerint minél több a fővárosban az efféle próbálkozás, annál könnyebb legyőzni a hivatali ellenállást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik