Gazdaság

Nem megoldás az adócsökkentés

Nemzetközi példák is igazolják, hogy Erdős Tibornak igaza van, amikor azt állítja: egy azonnali adó- és bérjárulék-csökkentés ma Magyarországon katasztrofális következményekkel járna (A kevesebb nem több - Figyelő, 2007/17. szám).

Az Egyesült Államokban Reagan elnök adócsökkentő intézkedései közvetlenül a bevezetés után, 1981 és 1983 között, dollárértékben megháromszorozták az amerikai költségvetési deficitet, s csak azt követően kezdték éreztetni jótékony hatásukat.

A Putyin elnök által 2001-ben bevezetett egykulcsos adórendszer (angolul flat tax) is csak évek elteltével kezdte éreztetni üdvözítő hatását. Az orosz adóbevételek ugyan azonnal növekedni kezdtek, de nem az egységes adókulcs bevezetése miatt, hanem az ottani adórendőrség agresszív fellépésének és az energiaárak emelkedésének következtében.

Adócsökkentő intézkedések általában 2-3 éves eltolódással kezdik éreztetni hatásukat, addig rendszerint növelik a deficitet. Ez valószínűleg elfogadhatatlan lenne a magyar gazdaság mai helyzetében.
LÁZÁR GYÖRGY San Francisco



• Család és/vagy munka
Továbbra is vonzza a hozzászólásokat a FigyelőNet blogterén (blog.fn.hu) a család és a munka közötti kényes egyensúlyt firtató cikkünk (Egyeztetés alatt – Figyelő, 2007/15. szám). Az alábbiakban a témához érkezett kommentárokból közlünk részleteket.


„Feleségemmel mindketten ugyanannál a multinál dolgozunk, és ha nem akarsz feltétlenül igazgató lenni, akkor itt azért nem kell annyira összetörnöd magad. Napi 8 óra munka, aztán vár otthon a család. Szerintem már most is vannak munkahelyek, amelyek – ha nem is aktívan, de – családbarátok, mert nem várják el, hogy meghalj a cégért. Lehet, hogy így nem lesz magánrepülőm, mire nyugdíjba megyek, de végig tudom majd nézni, ahogy felnő a lányom, és két lego kocka közt se a másnapi előadáson jár majd az eszem.”
PETI

„Én nem egész egy évvel ezelőtt adtam fel a karrieremet, gazdasági igazgató voltam egy közepes méretű vállalkozásnál. A férjem szintén vezető, kettőnknek nem ment egyszerre a vezetői munka. A két gyermekre való odafigyelés, nevelgetés most az én szerepem a családban, de vágyom egy kicsit a munkából adódó sikerekre is (személyes kapcsolatok, problémák megoldásából adódó sikerélmény). Jó lenne, ha a kettő egyensúlyba tudna kerülni, de én is úgy látom, hogy ma Magyarországon vagy benne vagy a mókuskerékben, vagy „csak” gyerekeket nevelsz, ha anyagilag van rá lehetőséged.”
ÉVI

„Diplomás álláskeresőként, három gyermek édesanyjaként én is azt tapasztalom: az interjúkon nem veszik jó néven, ha olyan luxusigénnyel állok elő, hogy rugalmas időbeosztásban szeretnék dolgozni, és nem szeretnék rendszeresen este hatkor hazamenni a munkahelyről. Ez a két mondat a szelektálást végző fejvadászok szemében már elegendő ahhoz, hogy úgy gondolják, én nem fogom tudni magas színvonalon ellátni az adott feladatot, és gondolom, azokat preferálják, akiknek nincs gyermekük. Sajnos egyre több ilyen van a munkaerőpiacon, úgyhogy véleményem szerint manapság egy diplomás édesanyának nagyjából annyi esélye van az elhelyezkedésre, mint falónak a derbin.”
,,CSAK” EGY ANYA

„Nincs családbarát munkahely. Én egy vidéki szociális otthonban dolgozom ápolóként, három gyerekkel, felsőfokú végzettséggel, 43 évesen járok főiskolára. A főnököm azt mondta, nem tudja figyelembe venni a családot, amire én azt válaszoltam: az attól még van.”
NAGYNÉ KEREKES GYÖNGYI

„Bizony, hogy van törvényi védelem, vagy az ember minden további nélkül fordulhat az ombudsmanhoz. Én is voltam köztisztviselő, tanúja voltam, hogy szülés miatt kirúgtak egy titkárnőt. Ő perelt, és a bíróság mintegy 3 milliós kártérítést ítélt meg neki.”
ROOKIE

„Családbarát az a munkahely, ahol a törvényeket betartva foglalkoztatnak, pontosan utalják a fizetést, nem várnak el rendszeres túlórát, és a rendkívüli elkéredzkedés ledolgozható. A többi már a párokon múlik, hogy szeretnének-e gyermeket, vagy csak úgy élnek bele az önző-irigy »retró-világba«. Magyarország nem gyermekbarát, de ezen a média és a gazdaságpolitika segíthet.”
SANYI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik