Gazdaság

Új tömegindex

Világszerte alkalmazott indikátor immár a testtömeg index (BMI), használatával elég nagy megbízhatósággal megállapítható, hogy a vizsgált személy elhízott, normális alkatú, esetleg kórosan sovány-e. A BMI azonban nem mindig szolgáltat pontos információt - állítják osztrák kutatók, akik most egy új, a lábak hosszát is beszámító, szimplán tömegindexnek (MI) nevezett mutató bevezetését javasolják az arányok megállapításához.












Új tömegindex 1



Új tömegindex 2

Új tömegindex 3
Új tömegindex 4

A grazi Karl-Franzens Universität kutatói új mérési módszerükkel a síugrók teljesítményét vizsgálva álltak elő. Korábban ugyanis a Nemzetközi Síszövetséggel együttműködve ők tanulmányozták az alacsony testsúly és a sportágban elért teljesítmény közti összefüggéseket, és nekik köszönhető például az a szabály, amely a rendkívül könnyű versenyzőket rövidebb lécek viselésére kötelezi. E regula célja, hogy inkább az ugrók technikája, mintsem az akár éhezéssel elért pillesúlya járuljon hozzá sikereikhez.

E kutatás során az osztrákok az ideális síugró alkatot is keresték – egyebek mellett szélcsatornás kísérletekkel -, és a munka hozadéka a felismerés, miszerint a lábak hossza alaposan befolyásolja a hagyományos BMI alapján „látatlanban” megítélt arányokat. A rövidebb végtaggal rendelkezőket például a sportágban optimálishoz képest túlsúlyosnak vélhetik, míg a hosszabb lábúakat túl soványnak. Ezért alkották meg az MI-t, a tömegindexet, amely a felsőtest és a lábak arányát figyelembe vevő korrekciós tényezővel számol; ez a kutatók szerint jobban tükrözi a valóságot, mint a BMI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik