Gazdaság

Vista a cégben

A szakemberek közt sincs egyetértés arról, érdemes-e a közeljövőben átállni az új Windows operációs rendszerre egy vállalatnál.












Vista a cégben 1


Vista a cégben 2
Vista a cégben 3

Jókora hullámokat kavart a Vista megjelenése: vannak, akik a jövő technológiájaként esküsznek rá, mások viszont inkább azt hangsúlyozzák, hogy az átállás előnyei nem igazolják annak hardverköltségeit és a szükséges szoftvervásárlás terheit. Sőt, az új operációs rendszerrel kapcsolatban igen kritikus hangokat is lehet hallani. John Thompson, a vírusvédelmi megoldásairól ismert Symantec vezérigazgatója egy interjúban úgy fogalmazott: egyszerűen nincs szüksége arra, hogy átálljon a Vistára. Egy brit kormányzati ügynökség pedig arra figyelmeztette az ország iskoláit, hogy az átállás előnyei nem annyira jelentősek, amiért érdemes vállalni a költségeket. Vannak azonban olyanok is, akik a Vista mellett tették le a garast: az ausztrál vámhivatal például 5,5 ezer PC-ből álló gépparkját állítja át az új szisztémára.









Vista a cégben 4


Vista-verziók


STARTER. A harmadik világbéli fejlődő országok felhasználói számára kifejlesztett, nagyon olcsó alapváltozat.

HOME BASIC. Alapvető számítástechnikai szükségletekhez (e-mail, internet, szövegszerkesztés) otthonra, Aero felület nélkül.

HOME PREMIUM. Multimédiás szórakozáshoz otthonra, Aero felülettel.

BUSINESS. Elsősorban kis- és középvállalatok számára, új hálózati szolgáltatásokkal.

ENTERPRISE. Nagy világvállalatok és összetett IT infrastruktúrával rendelkező cégek számára, extra hardveralapú adattitkosítással. Csak olyan gépekre elérhető, amelyekre Microsoft szoftvergarancia vagy Microsoft Enterprise Agreement vonatkozik.

ULTIMATE. A „legkomolyabb”, üzleti és multimédiás funkciókat is tartalmazó verzió.

Vista a cégben 4
Vista a cégben 3

„Azt reméljük, hogy a Vista a leggyorsabban adoptált Windows-verzió lesz” – hangoztatja Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője. A kis- és középvállalatoknál az új gépekre már installált, azokkal együtt értékesített, úgynevezett előretelepített operációs rendszerek (OEM) miatt gyorsabban lezajlik az átállás. Az üzletágvezető szerint a nagyobb vállalatok több mint fele két-három éven belül jelentősebb méretű bevezetést hajt végre. „Ugyanakkor érdemes kipróbálni a Vistát, még ha nem is a teljes géppark átállítása az azonnali cél” – teszi hozzá.

„Előbb-utóbb mindenki átáll, a kérdés az, mikor” – mondja Székely Zoltán. A médiaügynökségként tevékenykedő OMD Hungary Kft. informatikai igazgatója a gépjárművek köréből vett példával él: lehet, hogy a hidrogénüzemeltetésű autó technológiailag sokkal jobb, ám csak akkor venne ilyet valaki, ha már sok helyen kaphat hozzá üzemanyagot. A Vista mint új technológia megjelenése hasonló problémákat vet fel. A hardvereszközök vagy a korábbi szoftverek kompatibilitása még sok esetben nem megoldott. „Segíthet a döntésben, hogy telepítés előtt már meg lehet vizsgálni, futtatott programjaink, vagy telepített hardvereszközeink működnek-e majd a Vistával” – ad egy támpontot a Microsoft Magyarország üzletágvezetője.

A hiányzó kellékek azonban a rendszerben rejlő előnyöket is csökkenthetik. „Hiába, hogy biztonságosabbak vele a laptopok, ha például még nincs Vistára fejlesztett IP-telefon” – hoz egy példát Székely Zoltán. Az operációs rendszer hardverigénye sok elemző szerint egy ideig még szintén gátolhatja a terjedését. Az amerikai Softchoice nevű rendszerintegrátor cég felmérése szerint az üzleti szférában használt PC-k fele nem felel meg a Vista hardverigényeinek. „Általában a memória mérete okozhat problémát, ám a Windows XP megjelenésekor szintén túl költségesnek ítélték a futtatáshoz szükséges konfigurációt” – emlékeztet Szelthafner.

A bevezetés mégis járhat mérhető előnyökkel. A karbantartási-felügyeleti munkák gyorsabban megoldhatóak, ami jócskán megkönnyíti a komplex informatikai rendszerek működtetését. A hardvert is sokkal jobban kihasználja a Vista, mint a korábbi rendszerek. A felhasználói oldalon pedig a gyönyörű felület mellett például a sokat dicsért keresőmotor és az új eszköztár tekinthető plusznak. A vállalati rendszerekben a Mac-felhasználók által már ismert, „asztalra” tehető információs táblácskán az internetről automatikusan frissülő időjárás-jelentés, pontos idő, tőzsdeárfolyamok, vagy épp a vállalati belső rendszerből vett eladási mutatószámok is megjeleníthetőek.










Vista a cégben 4


Átálláspont


Az új operációs rendszer lehetséges előnyei és hátrányai egy vállalatnál














Vista a cégben 1


Vista a cégben 9

Vista a cégben 2
Vista a cégben 3

A VÁLTÁS MELLETT SZÓL
● Könnyebb vállalati karbantartás, frissíthetőség
● Fejlettebb jogosultságkezelés (hatékonyabban ellenőrizhető, mit futtathat, mit telepíthet a dolgozó)
● Intelligens és gyors kereső
● A rendszer stabilitását növelő diagnosztikai szolgáltatás
● Látványos és hasznos eszköztár
● Az XP-nél jóval fejlettebb (de azért nem tökéletes) biztonsági funkciók
● Új, látványos felhasználói felület, Aero néven (ez a legolcsóbb változatban nincs benne)


A VÁLTÁS ELLEN SZÓL
● Ma még nagyon nagy hardverigény, már a 2005-ben vásárolt gépek is gyengék lehetnek, különösen ha 4-5 ablaknál is több van nyitva egyszerre a munka során
● Gondot okozhatnak a Windows régebbi verziói alá fejlesztett egyedi céges szoftverek, ezért céges bevezetés előtt mindenképpen ellenőrzésre van szükség
● Elsőre kissé szokatlan lehet pár új funkció, némi „beletanulási idő” szükséges
● A Vista-kompatibilis alkalmazások választéka még szerény
● Az átállás egyelőre nagyon drága; a szoftver ára is borsos, de az alapos hardverfejlesztés több tízezer forintra rúghat, gépcsere esetén pedig legalább százezres tételt jelent egyetlen munkaállomásra
● A vírusvédelem költségei a Vistával sem spórolhatók meg

Vista a cégben 4
Vista a cégben 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik