Gazdaság

Papageno

Nekem be kell cserkésznem a terepet, ha megyek valahová. Ország, város, kerület, utca, teljesen mindegy. Ha nem jártam ott még soha, akkor bújom a térképeket, útikönyveket, bármit, ami eligazít. És remek érzés, amikor rátalálok és ráismerek valamire, amiről olvastam.

Ám olyan esetekben, amikor már jártam a környéken, netán többször is, tehát élményeim vannak a helyről (genius loci), még rosszabb a helyzet, mert ilyenkor az emlékek körülülnek, mint kis, kövér, jelentőségteljesen mosolygó szobrocskák, és belekotyognak mindenbe.

Rendben van, nemrég jártam a már sokak által ajánlott Semmelweis utcai delikát Papageno vendéglőcskében. De az nem úgy van, hogy társaságommal (asztalrendelés után, mert e nélkül idejönni kockázatos) csak úgy beülök ide. Először körülsereglenek a múlt képei, jelenetei, emlékei, egész asszociációs nyáj vesz körül, lépni sem tudok tőlük. Az elterelésnek egyetlen módja, hogy elmondom, miről van szó.


Papageno 1

Fotó:KallóIván

Arról van szó először is, hogy ez ama utcák egyike Budapesten, mely rendszerváltásoktól függetlenül Semmelweis utca maradt. Fix pontja a városnak, akárcsak a Kossuth Lajos utca, melybe torkollik. Az ostrom után a romba döntött Budapesten minden híd a Dunába roskadva demonstrálta a hitleristák értelmetlenül pusztító gazságát. (Tehát tessék csak posztnyilas uraiméknak 2007 Magyarországán, immár az Európai Unió tagjaként, gyászünnepséget tartani a Várban a magukat besáncoló náci csapatok ugyancsak értelmetlenül pusztító kitörési kísérletének emlékére!) A felrobbantott Margit-híd mellett az ostrom után létesítettek egy pontonhidat, a rendíthetetlen pesti kedély nyomban el is nevezte Manci-hídnak. Ez volt az egyetlen összeköttetés Pest és Buda között, míg aztán 1946 januárjában elkészült a Parlamentnél a Kossuth-híd. (1960-ban bontották le. Bár ronda volt, kár volt megszüntetni, milyen jól jönne most ebben az embóliás városban.) Nos, ezeken a hidakon kutyagoltam 15-16 évesen én is a Rózsadombról Pestre, főként a pillanatok alatt megnyílt Forum Moziba (a mai Puskin), ahol a háború alatt tiltott amerikai filmeket lehetett látni. Mellékes, de lenyűgöző kísérőjelensége volt az újdonsült szabadságnak. (Nem tartott sokáig).

Jóval későbbi emlék: itt lakott, a Semmelweis utcában Keresztury Dezső, egyik atyai barátom (hál’ istennek több volt), akiről nyüzsgő korunk meglehetősen megfeledkezett, pedig valóságos nemzeti intézménynek számított a nehéz évtizedekben. A demokratikus koalíció kulturális minisztere, majd az igazi, legendás Eötvös Collegium utolsó igazgatója a kommunista hatalomátvételig. Költő, fordító, irodalomtörténész, akadémikus, fiatal írók atyamestere. Sokszor jártam nála én is.

Aztán itt volt a Szovjet Kultúra Háza, mely számomra egy szempontból volt fontos: éttermében akkor is lehetett nagy szemű piros, sőt, olykor szürke Beluga kaviárt meg édesvízi rákot enni, amikor sehol másutt. (Orosz édesvízi rák konzervet – chatka – nagy néha, protekcióval vehetett az ember a Kígyó utcai Mézes Mackóban. Majdnem finomabb a homárnál. Amit manapság édesvízi rákként kínál olykor egy-egy vendéglő: nem az! Csak nem ettük meg a teljes földi állományt?)

De térjünk vissza a Papageno nevezetű aprócska hírességhez (a német erre mondja: Geheimtip), ahová barátunkat vittük Ausztráliából. Ambiciózus tulajdonosa egykor a Cyranóban dolgozott. Itt most a maga ura, és abszolút egyéni elképzelésű konyhát vezet. A konvenciónál többet ad az invencióra. Így meglepő, sőt olykor meghökkentő kreációkat hoz létre. Mintha valaki a Rómeó és Júliában összebékítené a Montague és Capulet családot. De merészségei mindig bejönnek. A gyömbér intenzív alkalmazása mellett (máris nyert csata nálam) fontos szerepet ad a sütőtöknek, méznek, hagymalekvárnak. Emberemlékezet óta nem ettem Magyarországon borjúmirigyet. Itt most ettem, feketebab-raguval, kelkáposztában. Nagyszerű csemege! Akárcsak a Bahia: óriásrákok, mézes-gyömbéres-chilis spagettivel. Méltó záró desszert: csokoládétorta narancsos sütőtökkrémmel. A Papageno konyhájában valóban eredeti egyéniség varázsol fura finomságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik