Gazdaság

Biodízel algából

Valószínűleg jó ideig nem fogja még teljes mértékben kiváltani a bioenergia a fosszilis energiahordozókat, de arra számítani lehet, hogy egyre nagyobb arányban szerepel majd az energiamixben.












Biodízel algából 1



Biodízel algából 2

Biodízel algából 3
Fotobioreaktor terve.
Szén-dioxiddal hajtva.
Biodízel algából 4

A bioenergia térhódítását segítheti amerikai kutatók új fejlesztése, az algákon alapuló biodízel-termelés; ennek során szabályos bioüzemekben állítják elő az egysejtű növényekből az olajat.

„Olajfinomítójuk” megtervezésekor a Colorado State University kutatói abból indultak ki, hogy egyes algafajok esetében akár a sejtek tömegének felét is olajok tehetik ki, míg ugyanez az arány a biodízel termelésére már üzemi méretekben alkalmazott pálma esetében mindössze 20 százalék; egységnyi művelt területre számítva az algák olajhozama például 200-szorosa a szójának. Ráadásul a parányok állandóan szaporodnak, így „termésük” évszaktól függetlenül naponta betakarítható.

A megfelelő hatékonyság érdekében a kutatók sajátos „fotobioreaktorokat” terveztek, amelyeket egy szennyvíztisztítóhoz hasonló telep formájában valósítanak meg. Itt, a más algákkal való keveredés megelőzése érdekében, zárt medencékben nőnének a megfelelően kiválasztott növénykék, amelyeknek a szaporodáshoz mindössze vízre, fényre, némi ásványi anyagra, no meg szén-dioxidra van szükségük. Érdekesség, hogy ez utóbbit gyárak, vagy más erőművek kibocsátásából fedeznék, ehhez a rendszert ezek közelében telepítenék.

Az egyetem tudósai Solix Biofuels néven vállalatot is alapítottak, amely már hozzákezdett az első olajtelep megvalósításához. Terveik szerint két éven belül a hagyományos bioüzemanyagokkal versenyképes alga-biodízellel jelennek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik