Gazdaság

Tavaszi pezsgés

Mind ismertebb és hozzáférhetőbb itóka nálunk is a prosecco. Azért egy ilyet penderítünk a borpultra, mert rendre proseccóval öblítettük le azokat a mindenféle vörösöket, melyeket a múlt héten Vinitalyn kóstolgattunk.

A veronai Vinitaly az olasz borok irdatlan seregszemléje, több mint négyezer pince vonult fel, hogy bemutassa az olasz borbolygó termését, ami évente olyan 49 millió hektó körül mozog (vesd össze a mi 3,5 millió hektónkkal), és végtelenül sokféle. Az árnyalatokban gazdag skála az egyre jobb fehérboroktól és pezsgőktől a világ legjobb vöröseiig terjed; van persze remek édesbor is, mint például a Vin Santo, és spiritusz is, mint a grappa (gerappa).


Tavaszi pezsgés 1

Jelezzük, hogy a vásárhoz kapcsolódó borversenyen hosszú idő óta először magyar arany is született, de erről csak a jövő héten tudunk hírt adni, mert még folyik a tétel címkézése. A magyar jelenlét egyébként rém fura, de paradox módon hiteles volt: néhány komoly pincészet mellett no name alföldi pincészetek és bor-vegyeskereskedők reprezentálták hazánkat, magyarul aki kíváncsi volt arra, milyenek a boraink, azaz, hogy milyenek vagyunk, pontos képet kaphatott rólunk. Ha ugyanis kóstolt egy Pannón Tokajos tételt, azt gondolhatta magában: ez igen! Majd, ha a kombinátos időket idéző címke keltette ellenérzését leküzdve, kalandvágyból benyomott egy kunsági homoki borocskát, azt gondolhatta: upsz! Ez nem egy igazi, egységes napnyugati ország, ahol a termékpiramis alján is kiválóak a minőségek, hanem kétséges, ahol vacakság váltakozik a kiválóval, ami abszurdum.

A prosecco szőlőfajta, melynek neve a könnyed pezsgő szinonimájává vált. Északkelet-Itália lankáin virul, az észak-venetói régióban, Conegliano és Valdobbiadene fő fajtája. Van nem habzó, csendes-bor változata és dúsan pezsgő is, ez friss tankpezsgő. E heti borunk isteni friss-ropogós, kicsit citrusos-dinnyés aromájú, és száraz persze – édes pezsgőt nem iszunk. Szép tavaszi napokra jó szívvel ajánlható, ami a lényeg: nem az ünnep, hanem a hétköznapok pezsgője. Reggel indíthatunk vele éhgyomorra, jó aperitif, szereti a tengeri herkentyűket, salátákat, de édességen kívül szinte mindenhez jó 6-8 fokra hűtve. A proseccók tehát 1-2 ezer forintért már nálunk is kaphatók; ne flőtéből, hanem fehérboros pohárból nyakaljuk őket.

Prosecco Cantina Beato Bartolomeo, Breganze › Friss-ropogós íz, citrusos-dinnyés aroma › 6-8 fokon fogyasszuk, tengeri herkentyűk, saláták mellé › 1-2 ezer forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik