Gazdaság

Nullenergiás kijelző

Hátrányos tulajdonsága az egyszerű eszközök - például a karórák - ma használatos kijelzőjeként alkalmazott folyadékkristályos paneleknek, hogy akkor is fogyasztanak áramot, ha állandó képet jelenítenek meg.

A brit ZBD nevű vállalat képernyője azonban ilyen esetben nem igényel működéséhez energiát: akár éveken át is képes ugyanazon grafikai információ kijelzésére.


Nullenergiás kijelző 1

A frissítés nélküli üzemmódot a ZBD saját fejlesztésű technológiája teszi lehetővé, amelynek lényege az úgynevezett „bistabil” állapot, vagyis hogy a kép energiafogyasztás nélkül rögzülhet, és ez a helyzet tetszés szerint visszafordítható. A képernyő maga hét rétegű, e szerkezetben vannak a fényt felerősítő, szűrő és azt visszaverő elemek, ennek köszönhetően változatos fényviszonyok mellett is mindig jól látható, kontrasztos kép keletkezik.

Az epop nevű új eszköz felbontása ugyan elmarad a kereskedelmi forgalomban kapható LCD képernyőkétől, de így is eléri a 100 dpi-t, ami már alkalmas logók, jól olvasható számok és szövegek megjelenítésére. Ezért is javasolja ZBD elsősorban szupermarketekbe, ahol a termékekre vonatkozó információk bemutatására használhatók. Ehhez egyébként a saját memóriával is rendelkező epopot olyan vezeték nélküli interfésszel is ellátták, amelyen át a monitor képes kommunikálni a bolt ügyviteli rendszerével, így mindig aktuális adatokat közvetíthet a vevők felé.

A ZBD a brit védelmi minisztérium fejlesztési ügynöksége, a Quinteiq által alapított vállalkozás, amely már több szigetországi Tesco üzletben is teszteli az epopot. A cég következő célja, hogy színesben is előállítsa a „nullenergiás” LCD-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik