Gazdaság

Műholdak cseréje

Már 1957-ben Föld körüli pályára állt az első műhold - a Szputnyik-1 -, ám utána még csaknem húsz évet kellett várni arra, hogy a GPS rendszer első tagja 1978-ban a világűrbe jusson.












Műholdak cseréje 1



Műholdak cseréje 2

Műholdak cseréje 3
Műholdak cseréje 4

Azóta persze rendszeresen korszerűsítik az amerikai navigációs rendszer szatellitjeit és most hamarosan a jelenleg működő legöregebb GPS holdat – egy immár 16 éves eszközt – is lecseréli az üzemeltető amerikai hadsereg.

Az SV-15 jelzésű GPS-szatellitet 1990. október elsején lőtték fel a floridai Cape Canaveral légibázisáról, s üzemidejét csupán hétévesre tervezték. Ezt mára jóval túlteljesítette, atomórájának pontossága azonban újabban nem érte el a kívánatos mértéket, ezért március közepe óta leállították navigációs jeleinek sugárzását. És ugyan még régi pályáján kering, nemsokára örökre meg is szabadulnak tőle: úgy módosítják útját, hogy még véletlenül sem ütközhessen bele a rendszer működő tagjaiba. Helyettesítését is sürgősen megoldják majd, így a rendszer továbbra is megbízhatóan működhet, kielégítve mind a katonai, mind a polgári felhasználói igényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik