Gazdaság

Mérgező lehet a Balaton vize

A Balatonban is megjelentek a trópusi eredetű, toxikus kékalgák, de a kutatók még vitatkoznak, hogy mindez miként befolyásolja a tó kiválónak mondott vízminőségét – írja a Népszabadság.

A globális felmelegedés eredményeként felbukkanó méregtermelő kékalgák jelenlétével a fürdőzőknek a kontinens mind több tó- és tengerpartján kell megbarátkozni. A Balatonban 1978-ban észlelték először a mérgező kékalgafajok jelenlétét, nagy tömegű algásodásra viszont csak egy évtizeddel később került sor. Azóta a vízben minden évszakban jelen vannak a kékalgák.

Az algák miatt az érzékeny bőrűeknél bőrkiütés léphet fel, “tömegesen fogyasztásuk” pedig hasmenést okozhat, ám a komolyabb mérgezéshez annyit kellene meginni az algás vízből, amennyire egy ember nem képes – mutatott rá Kóber István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság laboratóriumának vezetője. Egyelőre az algák pontos mennyiségét sem ismerjük, a mintavétel ugyanis sem térben, sem időben nem folyamatos.


A vízminőség mérésénél azonban a toxicitás jelenleg nem számít szempontnak, csupán a klorofilkoncentrációt és a fekália eredetű baktériumok jelenlétét mérik – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik