Gazdaság

Új magánűrhajó

Három év sem telt még el a SpaceShipOne nevű űrrepülőgép sikeres, 2004-ben végrehajtott első rajtja óta, s e jármű immár három űrturistát repített a kozmoszba.

Pedig korábban egyetlen magánerőből, közpénz bevonása nélkül épített eszköz sem jutott el a világűrbe. Most mások újabb, szintén kormányzati támogatás nélkül fejlesztett űrhajókkal törnek a SpaceShipOne babérjaira: legutóbb az Amazon.com internetes portál alapítója, Jeff Bezoes jelentette be, hogy kísérleti űrkompja, a Goddard nevű jármű is hamarosan alkalmas lesz a világűr elérésére.


Új magánűrhajó 1

A Goddard a milliárdos Blue Origin nevű vállalkozásának terméke, amelynek célja, hogy hamarosan szintén legénységet szállító űrhajót fejlesszen. Ez, ellentétben az űrrepülőként startoló SpaceShipOne-nal, függőlegesen, a földfelszínre merőlegesen emelkedne fel és hatolna be az űrbe. Hajtóművét kilenc, speciális, hidrogén-peroxidot égető rakéta alkotja, amelyek nemcsak a magasba tolják, hanem landolás közben – egy ejtőernyő rendszert kiegészítve – fékezik is.

A Goddard a múlt év végén sikeres teszten esett át a texasi sivatagban, ennek során 10 másodperc alatt mintegy 90 méteres magasságba emelkedett, majd újabb 15 másodperc elteltével simán földet ért. E kezdeti lépések után a Blue Origin most komolyabb kísérletekre is készül. A cél, hogy az idén elérjék a 600 méteres magasságot, majd 2010-re a világűrt is. Addigra pedig a tervek szerint már három személy – a pilóta és két utas – szállítására is alkalmas lesz majd a kúpszerű űrjármű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik