Gazdaság

A BorsodChem utolsó napja

A kazincbarcikai vegyipari cég részvényével hétfőn lehet utoljára kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén, mert a papírt március 30-án törlik az értékpapírlistáról – közölte a BÉT.

A cég papírjai 1996 óta forognak a Budapesti Értéktőzsdén és a londoni nemzetközi részvénytőzsde automatizált jegyzési rendszerében (SEAQ). A BorsodChemet, első magyar részvényként 2004 októberében vezették be a Varsói Tőzsdére. A londoni és a varsói kereskedési rendszerből is március 30-án törlik a részvényeit.

A tőzsdei kivezetést a március 19-én lezárult kiszorítási eljárás, azt pedig a Permira csoporthoz tartozó First Chemical Holding részvényenként 3.000 forinton tett nyilvános vételi ajánlata előzte meg. A kiszorítási eljárásban fel nem ajánlott részvényeket március 29-i hatállyal érvénytelenítik. Helyettük új részvényeket bocsát ki a BorsodChem, amit a First Chemical Holding jegyez le.

A First Chemical Holding Kft. tavaly decemberben nyilvános vételi ajánlattal 89,2 százalékos részesedést szerzett a kazincbarcikai vegyipari társaságban. Ezután a dolgozói részvények bevonásával leszállították a BorsodChem jegyzett tőkéjét, így a First Chemical tulajdoni hányada 93,8 százalékra emelkedett, lehetővé téve a kisrészvényesek kiszorítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik