Gazdaság

Tech papír nyomdabőrben

A növekedési és osztalékrészvénynek egyaránt nevezhető Állami Nyomda-papír vásárlásán még a jelenlegi magas áron is érdemes lehet elgondolkodni.

Csak az Állami Nyomda Nyrt. mutatott fel a Budapesti Értéktőzsdén tavaly megjelent új szereplők közül igazán szép eredményeket, részvényének árfolyama az 5600 forintos bevezetési árhoz képest alig több mint egy év alatt 50 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett. A megtévesztő nevű társaságról érdemes tudni, hogy egyrészt egyáltalán nincs állami kézben, másrészt pedig árbevételének mindössze 14 százalékát adják a hagyományos nyomdatermékek. A cég profilja a bankkártyák előállításától a papír és műanyag alapú biztonsági okmányokon keresztül ma már egészen a rádiófrekvenciás termékazonosításig (RFID) terjed. A társaság a tőzsdei bevezetéskor az export szerepének növelését hangsúlyozta stratégiájában, amelynek megvalósítása sikeresnek tűnik. Az akkori 4 százalékról mára 12 százalékra emelkedett a kivitel súlya a bevételben, hosszú távon pedig továbbra is a 40 százalékos arány elérése a cél. Az export dinamikus növekedése mellett a cég a hazai piacon is jól teljesít, a menedzsment várakozása szerint az árbevétel a következő években kétszámjegyű mértékben bővülhet. Ebben nagy szerepet játszhat az RFID, amely bizonyítja a társaság innovatív képességeit.

A társaság tehát növekedési szempontból is attraktívnak tűnik, azonban nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a 2006-os üzleti év után részvényenként 501 forintos osztalékot fizet ki – ez 5,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Tulajdonosi döntés szerint minden évben az elért nyereség maximum négyötöde fizethető ki részesedésként, de mivel a társaság igen nagy hangsúlyt fektet a közeljövőben akvizíciók végrehajtására, elképzelhető, hogy a jövőben a korábbiaknál kisebb osztalék kifizetésére kerül sor. Bár az árfolyam meghaladja az elemzői célárakat, a papírban a vételi oldal stabilnak mutatkozik, ami a jókora emelkedés után is megfontolható befektetési célponttá teszi a részvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik