Gazdaság

Meztelenkedők

A riválisok nyomására a piacvezető is beszáll a csupasz, azaz telefon-előfizetés nélküli ADSL versenybe.

Nem tréfál a Magyar Telekom (MT) Nyrt., amikor április elsejétől elindítja az úgynevezett „csupasz” ADSL-szolgáltatását. Ez azt jelenti, hogy lesz olyan telefonos szélessávú internetcsomagja, amelyhez már nem kell hagyományos telefon-előfizetés. Korábban az ügyfeleknek az utóbbi havi fix díját akkor is ki kellett fizetniük, ha a vonalat egyáltalán nem használták telefonálásra, csak internetezésre. Ez sokaknak „csípte a szemét”, felesleges pénzkidobásnak vélték. Így az MT több versenytársa – a GTS-Datanet, a PanTel, a TVNet és az Actel – is üzleti lehetőséget látott abban, ha előáll egy telefon nélküli ADSL termékkel. Ezeket követi most némi fáziskéséssel a piacvezető.


Meztelenkedők 1

Fotó: Szigeti Tamás

Az MT és riválisai technikailag ugyanazt a szolgáltatást adják, de más üzleti megközelítésben, s ezért más árazással. A T-Com tulajdonképpen a létező nagykereskedelmi ADSL csomagok mellett alakított ki egy újabbat, amely csak abban különbözik az eddigiektől, hogy a kiskereskedő partnerek a telefon-előfizetéssel nem rendelkező háztartásoknak is értékesíthetik ezeket. A társaságnak számos partnere van, amelyek a nagykereskedelmi árra a saját hasznukat rátéve egymással versenyeznek az előfizetőkért. Tehát ugyanaz a csupasz T-Com ADSL több szolgáltatótól is elérhető lesz, különböző áron, mint ahogy eddig a telefon-előfizetés mellé adott internetnél is ez volt a jellemző. Természetesen az MT leányvállalata, a T-Online Zrt. is egy a sok viszonteladó közül.

KÖLTSÉGLOGIKA. A telefon-előfizetéshez adható, és az a nélkül értékesíthető ADSL-csomag – bár technikailag az internet-hozzáférésben nincs különbség – előfizetési díja nem lehet egyforma. A telefonvonal fenntartása ugyanis mindenképpen költséget jelent a tulajdonosnak (ez az ország nagy részén az MT), akkor is, ha csak internetforgalom van rajta. Ezért az MT a vonal fenntartásának költségét tisztán elbukná, ha kizárólag az ADSL díját szedné be. E logika alapján tehát a csupasz ADSL-nek a vonal fenntartási költségével drágábbnak kell majd lennie a hagyományos ADSL-csomagoknál. „Ezen költségek egy része jelenleg a telefonvonal díján keresztül térül meg, és akkor is felmerül, ha az ügyfél a telefonszolgáltatásra nem tart igényt. Így a telefonvonal nélküli ADSL árában is meg kell jelennie” – erősítette meg a Figyelőnek az MT sajtóosztálya.

Lapzártánkkor még nem voltak ismertek a csupasz csomagok havidíjai, de arra lehet számítani, hogy több mint 2 ezer forintos felárat kell majd fizetniük az ügyfeleknek. Ez azt is jelenti, hogy alaposan csalódni fognak azok, akik arra számítanak, hogy egy csupasz ADSL-re váltva a telefon havi előfizetési díjával csökken a rezsiköltségük. A valóságban csak 1000-1500 forintot fognak megspórolni, és elvesztik a hagyományos telefonálás lehetőségét.

MEGTAKARÍTÁSOK. Az említett riválisok teljesen más helyzetben vannak, hiszen e cégek nem az MT nagykereskedelmi termékének viszonteladói. Ezek a vállalkozások milliárdos beruházásokkal betelepítik a hardvereiket az MT telefonközpontjaiba, és ott átveszik az adott előfizetőkhöz vezető telefonvonal feletti teljes ellenőrzést. Ezért körülbelül havi 2 ezer forintot fizetnek ki az MT-nek előfizetőnként, de cserébe saját árazással tudnak a piacra lépni. A bérleti díjhoz havi 2-3 ezer forintért hozzáteszik a saját ADSL internetüket, és így a legolcsóbb csomagjaikat már 4-5 ezer forintért tudják adni. „Számunkra az a fontos, hogy a szolgáltatás vonzó legyen, ez pedig csak akkor lesz így, ha jelentős költségcsökkentést tudnak elérni azok, akiknek nincs szükségük vezetékes telefonra. Úgy gondoljuk, hogy havi 3-4 ezer forintos megtakarítás már jó ok a váltásra.” – mondja Vágány Tamás, a PanTel kereskedelmi és marketingvezérigazgató-helyettese. A cég március 1-jén indította el a saját szolgáltatását, amelyet „meztelen” illetve „félmeztelen” ADSL-nek nevez, és az idén néhány ezer előfizető megszerzését tűzte ki célul. A T-Com-nak ugyanakkor bevételkiesést okozna, ha ugyanilyen díj mellett engedné csupasz ADSL-re váltani az eddig telefonvonal-havidíjat is fizető ügyfeleit. A PanTelnek és társainak azonban az a hátránya, hogy egyelőre nincsenek jelen minden MT-vonalon, hiszen a telefonközpontokba való betelepülés meglehetősen drága. A T-Com viszont értelemszerűen minden vonalán tud a partnerein keresztül csupasz ADSL-t kínálni.

A csupasz vagy meztelen internetre váltóknak persze marad telefonálási lehetőségük, csak nem hagyományos, hanem internetes módon. Egyrészt lehetőség van a Skype-féle, többnyire ingyenes megoldásokra, ezek azonban úgynevezett „nem menedzselt” internetes telefonszolgáltatások, vagyis a hangátvitel minősége egyáltalán nem garantált. Ha a szomszéd éppen egy filmet tölt le, és csökken a hálózaton a sávszélesség, akkor a telefonálás minősége is romlik. Ugyanakkor minden csupasz ADSL-csomagot kínáló szolgáltatónak van menedzselt internetes telefonja is. Ezért fizetni kell (cégenként változó percdíjat és esetenként fix havidíjat), de ebben az esetben a hangátvitel előnyt élvez, és a minőség gyakorlatilag a hagyományos telefonnak megfelelő. Akik ezt választják, összességében nem spórolnak majd sokat, ám mégis csábító lehet számukra, hogy az esetek többségében havi fix telefondíjat már nem kell fizetniük, számlájuk csak a telefonálás arányában, a percdíjakkal növekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik