Gazdaság

Halakat mímelve

Kulcsszerepet tölt be a halak életében az oldalvonal, ez a különleges felépítésű érzékszerv. Amerikai mérnökök most ehhez hasonló mesterséges érzékelőrendszert fejlesztenek, amely a tengeralattjárók tájékozódását segítheti.

Munkájuk célja, hogy – a ma használt, hanghullámokkal működő szonárt és a vizuális érzékelőket kiegészítve – biztonságosabb vízi járművet fejlesszenek ki. Az oldalvonal-szerv a halak bőrében elhelyezkedő hosszanti lefutású csatorna, amely a pikkelyeken is átvezető apró nyílások sokaságával érintkezik a vízzel. E járatot kocsonyás anyag tölti ki, melyben az áramlásra érzékeny idegsejtek foglalnak helyet. A hal ezekkel fogja fel a víz áramlásában beálló változásokat, így az oldalvonalat jelzőberendezésként használja: segítségével még éjszaka is biztonsággal kitér az akadályok elől, és ellenségeit is azonosítja.


Halakat mímelve 1

A University of Illinois kutatói most ezt a rendszert próbálják utánozni. A halakat mímelő megoldás elkészítésekor a csipgyártásban alkalmazott módszerrel állítottak elő félmilliméteresnél is kisebb érzékelőket, amelyeket sorba rendezve helyeztek el tengeralattjárójuk oldalán. A jelfeldolgozás nehézségei miatt eddig ugyan legfeljebb 16 ilyen szenzort tudtak rendszerbe kötni, ám már ezek is bizonyították a megoldás létjogosultságát: a velük felszerelt teszt-tengeralattjáró képes volt érzékelni a közeli vibráló hullámforrásokat, és egyéb, a vízben keltett rezgéseket is azonosított. A rendszer tökéletesítésével olyan tengeralattjárót is építhetnek, amely önálló navigációra képes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik