Gazdaság

Földönbelüliek

Korai lenne még ítélkezni arról, hogy a bemutatók tükrében erős volt-e a 2006-2007-es színházi évad, ám az bizton állítható, Pintér Béla és társulata két elképesztő premiert szállított.

Az októberi Korcsula és a februári Árva csillag a megszokott őrült virtuozitásban zajlanak, hátborzongató ötletekkel, öt nyelven, karaoke-partyval, kispolgári közhelyparádéval, bunkóságoktól hemzsegő magyar néplélekrajzzal.


Földönbelüliek 1

A Korcsula egy horvátországi panzió vendégei körében játszódik, ahova Pintér hétköznapi problémákat, tragédiákat, emberi történeteket exportál mindannyiunk életéből; teszi ezt olyan groteszk humorral, hogy a legdrámaibb pillanatokban is rázkódunk a nevetéstől. Pedig van itt gyógyíthatatlan rákbetegség, fogyatékos gyerek, hűtlenség, pedofília és fájdalmas homoszexuális szerelem. A világ, de főleg a „magyar valóság” Pintér Béla szemüvegén át valahogy akkor is roppantul szórakoztató, ha egyébként egyáltalán nem az.

Amikor az Árva csillag elején a Szabolcs-Szatmár megyei kisvárosban, Ibrányban földönkívüliek kérik egy állástalan népművelő, Póka Mihály (Tóth József) segítségét, már tudhatjuk, hogy valami eszement dolog veszi kezdetét. Pintér etno-sci-fi-szocio-operájában az illegális szeszfőzéstől és az örökösödési vitáktól a rendőri megvesztegetésen át a „cigány magyarokkal” kapcsolatos sztereo-
típiákig minden megtalálható, de nem hiányozhat az űrhajós filmek gyermekded filozófiája sem. Mindkét előadásban ügyelnek arra, hogy még a vizuális effektek, színpadmozgások is parodisztikusak legyenek, csakúgy, mint a díszletek és a jelmezek.


Földönbelüliek 2

A társulat látványos erőssége, hogy nem egy intézmény, hanem egy páratlan tehetségű alkotó köré szerveződött. A különböző karakterű színészek egymással interakcióban hozzák ki magukból a legtöbbet, sőt más társulatokból hívott vendégek (Tóth József, Szamosi Zsófia) is valósággal megtáltosodnak ebben a műhelyben. A kortárs magyar színjátszás egyik legfontosabb csapata Pintér Béláé, ehhez nem férhet kétség.


Korcsula › Szkéné Színház, Budapest › Rendező: Pintér Béla › Főszereplők: Baranyi Szilvia, Bencze Sándor, Pintér Béla › Következő előadás: április 19., 20.

Árva csillag › Szkéné Színház, Budapest › Rendező: Pintér Béla › Főszereplők: Bárdos Andrea, Szalontay Tünde, Tóth József, Szamosi Zsófia › Következő előadás: március 22.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik