Gazdaság

Tengelyt akasztanak?

Az agrárprogram hangsúlyos eleme a mezőgép-vásárlás támogatása, pedig ennek brüsszeli fogadtatása még kétesélyes.

Még nem zárult le a vitánk az unióval a mezőgazdasági géptámogatás részleteiről – Gráf József agrárminiszter így tájékoztatta a hallgatóságát brüsszeli csatáiról egy közelmúltbeli konferencián. A szűkszavú megfogalmazás persze nem részletezte, miként kerekedett el a brüsszeli illetékesek szeme a különc magyar géptámogatási modell láttán, miközben még a hazai kukoricafelesleg miatt kiéleződött gabonaintervenciós konfliktust sem sikerült megemészteniük.


Tengelyt akasztanak? 1

AMBÍCIÓK. Agrárszakértők szerint tény, hogy nagy traktorok és kombájnok vásárlására az unióban sehol sem adnak pénzt közösségi forrásokból. Gráf József azonban eltökélt. Mint hangsúlyozza, a következő tíz évben 30 százalékkal kívánja növelni a mezőgazdaság termelését az agrárkormányzat, főleg az uniós piacokra kacsingatva. Gráf szerint történelmi lehetőség kínálkozik az ágazat versenyképességének javítására, bár a kockázat sem lebecsülendő. Az érdeklődőknek annak tudatában kell jelentkezniük a pályázatra, hogy végül esetleg mégsem kapnak támogatást. Elképzelhető, hogy a szántóföldi nagy traktorok, kombájnok támogatását végül nem engedélyezi az EU (míg az állattenyésztési és kertészeti gépeket feltehetőleg nem vétózza meg). A hazai programmal kapcsolatos 12 támogatási rendelet tervezete ugyan már olvasható a tárca honlapján – s februárban el is küldték azokat Brüsszelbe -, a végleges jóváhagyás csak augusztusra várható. Addig minden kétesélyes.

„A brüsszeli illetékesek már többször jelezték, hogy a magyar támogatási tervezet bizonyos részei ebben a formában nem lesznek támogathatóak” – értesült Raskó György agrár-nagyvállalkozó, szakközgazdász. Fennáll a veszélye tehát annak, hogy uniós pénzek nélkül, nemzeti költségvetésből kell finanszíroznia a magyar tárcának az egész géptámogatási programot. Ezt ilyen nagyságrendben nem tervezték be a büdzsébe. A szakértő meggyőződése, hogy a gépvásárlás támogatását a gépkereskedők lobbizták ki.

A gazdaszervezetek megosztottak a géptámogatás megítélésében. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségében a tagok ugyan szükségesnek tartják a növénytermesztési géprendszerek korszerűsítését, de azt sem tagadják, hogy az állattenyésztési épületek és technológiák megújítása még sürgősebb lenne. Ám a gépek támogatásához egyszerűbb, gyorsabb hozzájutni, mint a környezetvédelmi beruházások szubvenciójához. A forrás pedig jól jön, bármilyen csatornán érkezzék is.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségben viszont eleve elhibázottnak tartják a koncepciót. Budai Gyula szövetségi igazgató szerint az agrárium versenyképességét a vidéken élő gazdák helyzetének jobbításával kellene erősíteni, nem úgy, hogy az egyik nagy részvénytársaság a másiktól támogatással gépsorokat szerez be. A családi gazdaságok, gazdák – elegendő saját forrás híján, az egyes jogcímekre rendelkezésre álló néhány hetes jelentkezési határidő alatt – ráadásul aligha élhetnek a pályázati lehetőségekkel. Budai ezért is sérelmezi, hogy az Új Magyarország program keretében az 1300 milliárd forintos, 7 évre szóló EU-támogatási keret 47 százalékát akarja a kormány az „első tengelynek” nevezett géptámogatásra fordítani (ennek része a vitatott szántóföldi gépek beszerzése is), ahelyett, hogy a vidékfejlesztésre hivatott másodikra, illetve a helyi erőforrások kihasználására, fejlesztésére szolgáló harmadikra áldozna többet. Az igazgató úgy tudja, az unió is legfeljebb 25 százalékot javasol az „első tengelyre”.

SIETSÉG. Brüsszeli értesüléseink szerint a bizottság alapjában elfogadható támogatási jogcímnek véli a technológia korszerűsítését, bár például a környezetvédelmi főigazgatóság okkal kifogásolhatja majd, hogy túl sok pénz megy erre a célra, az agrár-környezetvédelem erősítése helyett. Az egyeztetések végleges lezárulta előtt mindenesetre kockázatos lehet a pályázatok meghirdetése, márpedig a gazdák várhatóan már április 10-étől benyújthatják majd igényeiket a mezőgépek (sokéves szünet után újrainduló) támogatására. Az elbírálás gyorsnak ígérkezik, a beruházás akár már a pályázat befogadásától indulhat. Az is sietségre ösztönöz, hogy a felhasználható éves keret az idei 35 milliárdról 2009-re fokozatosan 10 milliárd forintra csökken. Már amennyiben a programra végül Brüsszel is rábólint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik