Gazdaság

BUX-frissítés Econettel

Három visszatérővel, illetve egy vadonatúj taggal bővül áprilistól a tőzsdeindex kosara.

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde azon társaságok listáját, amelyek április 2-ától a tőzsdeindexet alkotják. A Danubius, a Pannonplast és a Rába visszatérésére számítottak a befektetők, ám az econet.hu indexbe kerülése igencsak meglepett néhány szakmabelit. Várható tőzsdei kivezetése miatt eltűnik a BUX-kosárból a BorsodChem, ezzel együtt a mutató 14 tagúvá avanzsál. Az, hogy az új részvények milyen súllyal szerepelnek majd az indexkosárban, egyelőre nem ismert; ennek meghatározására március 26-án kerül majd sor.


A Démász kivezetése után a BUX 11 tagúvá degradálódott. Noha az index kézikönyvben az áll, hogy a benchmark legalább 12, legfeljebb 25 komponensből állhat, az index bizottság eltérhet a könyvben lefektetett alapelvektől, így ilyen nyilatkozat híján korántsem volt biztos, hogy a BUX lesz még valaha 12 vagy több tagú. Február 16-án azonban az index kézikönyv március elsejétől életbe lépő módosítását jelentette be a tőzsde, a változtatások legfőbb célja pedig az indexbe kerülési feltételek könnyítése volt. Ez már egyértelműen arra utalt, hogy a börzének szándékában áll a BUX feltöltése a márciusban esedékes felülvizsgálatkor.
A piac rendszerint éles szemmel figyeli, milyen új részvények kerülnek be a tőzsdeindexbe. Ennek legfőbb oka az, hogy a 38,6 milliárd forintos összesített nettó eszközértékkel bíró 6 indexkövető befektetési alapnak elméletben mindig követnie kell portfóliójával a BUX összetételét – ez alapján pedig az alap pótlólagos keresletet teremthet a bekerülő papírok piacán. E tényező jelentőségét azonban a befektetők hajlamosak misztifikálni, ugyanis a szabályok szerint az alapkezelők az indexsúlytól akár 5 százalékkal eltérő súlyt is adhatnak egy-egy részvénynek. Ez pedig azt jelenti, hogy csak abból a papírból kötelesek vásárolni, amely 5 százaléknál nagyobb szerepet kap a BUX-ban. Ekkora arány elérése viszont a négy új komponens közül egyiknél sem reális.


A közepes cégek mutatója, a Bumix kosara is módosul: csak a Graphisoft Park részvényei kerülnek be, a jelenleg is indextag sorozatok közül viszont az Elmű kiesik, mivel már harmadízben nem felelt meg a felülvizsgálati kritériumoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik