Gazdaság

Réskeresés

Különböző céllal és stratégiával három új biztosító-társaság indul Magyarországon.

Még mindig nem telített a magyar biztosítási piac – ezt a kézenfekvő következtetést lehet levonni abból a tényből, hogy két cégcsoport három új társaságot indít a napokban. Az okok azonban nem azonosak. „Integrált pénzügyi szolgáltatóként szeretnénk pozícionálni magunkat, elsősorban a lakossági, illetve a kis- és középvállalkozói piacon olyan pénzügyi csoportként, ahol banki, befektetési, lízing- és biztosítási szolgáltatások egyaránt megtalálhatók” – indokolja Balogh Imre, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese azt, hogy miért indít mindjárt két társaságot is bankja, illetve annak tulajdonosi köre a hazai piacon. A biztosítóknak általában 5-6 év alatt illik elérniük a nullszaldót, de mivel a két új MKB-s cég kezdetben a bank fiókhálózatára építi az értékesítést, ennél rövidebb idő alatt, 3-5 múlva már profitot termelhetnek.


Réskeresés 1

Rajz: Corbis

A vagyon- és felelősségbiztosításban utazó MKB Általános Biztosító és az MKB Életbiztosító a tervek szerint a szokásos 15 helyett várhatóan már 10-12 év alatt ki is termelheti a befektetett tőkét – erre 26 millió eurót (mintegy 6,5 milliárd forintot) szánnak a tulajdonosok, az 50 százalékban részvényes Versicherungskammer Bayern (VKB), illetve a 25-25 százalékos tulajdonos, a BayernLB és az MKB Bank. A biztosítók alapítási kérelmét január elején juttatták el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), végső fázisban van a termékfejlesztés is, így a cégbejegyzést és a működési engedély kézhezvételét követően, várhatóan ez év második felében megkezdik működésüket. Induláskor a lakáshitelek kiegészítő termékeit – hitelfedezeti életbiztosítás, lakásbiztosítás – kezdik értékesíteni, de folyamatosan, egy év alatt kialakul a teljes termékpaletta, például casco, kötelező és többféle kkv-knak nyújtott biztosítás is elérhető lesz.

Balogh Imre szerint a biztosítók viszonylag kései indításával nem maradtak még le semmiről, felméréseik szerint ugyanis „van még hely a piacon”. S mivel a cégek fő tulajdonosa, a VKB a negyedik legnagyobb egészségbiztosító Németországban, ha az üzleti biztosítókat is beengedik a magyar egészségbiztosítási piacra, komolyan megfontolhatnak egy esetleges belépést. Ha pedig sikeresnek bizonyul a magyarországi modell, nincs kizárva az MKB Bank régiós leánybankjainál is hasonló cégalapítás.

VAN HELY A PIACON. Szintén nem áll meg az országhatárnál, de homlokegyenest más stratégiát követ a másik új alapítású biztosítótársaság, a február 1-je óta már működő AIM Általános Biztosító Zrt., amely Magyarországon és a közép-európai uniós országokban innovatív termékekkel és kuriózumnak számító értékesítési csatornákkal kíván megjelenni. A biztosító elődje, az 1990 óta MAI Kft. néven biztosítási alkuszként működő, majd a TIR Biztosító Egyesület vezérügynökeként dolgozó MAI Casco Biztosítási Szolgáltató Kft.-nek 13 országban van testvércége vagy irodája. Az AIM Zrt. 850 millió forint jegyzett tőkével alakult, 100 százalékos tulajdonosa a ciprusi bejegyzésű Maclerdale Ltd. „A magyarországi biztosítóalapítás egy nagyobb tranzakció része” – mondta a Figyelőnek Bóné Krisztina, az AIM Zrt. vezérigazgatója. Ennek során pénzügyi befektetők, köztük a ciprusi cég legjelentősebb tulajdonosa, az Euroventures kockázati tőkealap 9 millió euróért – 2,3 milliárd forintért – vásárolta meg a MAI cégcsoport tulajdonosát, a MAI CEE-t.

Az AIM nem a nulláról indul: február elsején átvette a TIR Biztosító Egyesülettől azt a 850 millió forintos casco állományt, amelyet a cégcsoporthoz tartozó MAI Casco Kft. kezelt. Az AIM stratégiájáról Bóné Krisztina annyit mondott, hogy nem kívánnak beállni a nagy biztosítók sorába, inkább egyedi „niche” (rés)termékeket szeretnének bevezetni a magyarországi biztosítási piacra. Ennek már csak azért is lehet keletje, mert – ahogy az AIM vezetője fogalmaz – „Magyarországon nem jellemző a termék-innováció”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik