Gazdaság

Minden áron régió

Az illetékhivatalok APEH-be történő beolvasztásához szeretnék hozzászólni (Illetékes elvtársak - Figyelő, 2007/6. szám). Első lépésben 2006. december 31-ével egy tollvonással megszüntették az illetékhivatalokat.

A hogyan tovább kérdését az APEH helyi szervezeteire bízták, amelyeknek a karácsony előtti egy-két hetes felkészülés után halvány fogalmuk sem volt arról, miként kellene egy külsős apparátust az iktatási rendszerben, ügykódokkal, tárgykódokkal, osztálykódokkal összekapcsolni.

Hat – korábban megyei – hivatal áll egyetlen ember irányítása alatt. Egy 500-600 fős testület hatékony működtetése is igen komoly feladat, nemhogy egy 1500 fős apparátusé, amelyek egymástól 100-200 kilométer távolságra vannak. Mindez a rossz összeköttetés miatt a vezetők számára akár napi 5-6 órás utazgatást is jelenthet.

Mit is hozott tehát a régió? Rengeteg többletköltséget, sok új vezetőt és egyértelműen egy-egy megye felvirágoztatását a többiek kárára. Az, hogy az ügyfeleket ez hogyan érinti majd (egyrészt anyagilag, az utazgatás miatt, másrészt a jogérvényesítés lehetőségének durva lefaragása miatt), a kormányt aligha érdekli, hiszen – fő a régió.
KOVÁCS ANITA
Debrecen



Tőzsdei korrekció
Az új jegybankelnökről szóló, Jól fogadott fiú című írásban (Figyelő, 2007/8. szám) az áll, hogy „a tudatos humánpolitika mellett valószínűleg a szerencse is közrejátszott abban, hogy a Creditanstalt Értékpapír Rt.-ben olyan, különböző helyekről érkezett, jó kaliberű szakemberek válhattak meghatározókká, mint (…) a tőzsdén egy ideig vezérigazgató-helyettesként ténykedő Mohai György…” Mohai György a Budapesti Értéktőzsdével (BÉT) annak megalakulásától szoros szakmai kapcsolatban áll, tanácsadóként 2002-től tagja a BÉT menedzsmentjének, 2004 októbere óta pedig általános vezérigazgató-helyettesként dolgozik a tőzsdén. Megbízott vezérigazgatóként 2006. augusztus 11-e és október elseje között irányította az intézmény munkáját.
BODÓ TEODORA
médiakapcsolati vezető, Budapesti Értéktőzsde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik