Gazdaság

Inflációs bizakodás

Az idén rosszabb, jövőre jobb lehet a vártnál - olvasható az inflációról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss jelentésében.

Bizakodó hangvételt ütött meg a jegybank legfrissebb inflációs jelentése: igaz, hogy a fogyasztói árak növekedése az idén az előre jelzettnél gyorsabb lehet, jövőre viszont a vártnál jobban lassulhat. Az MNB közgazdászai szerint 2008-ra az infláció a szelídülés nyomán megközelítheti a középtávra meghatározott 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos célt. A következő hónapokban azonban a korábban reméltnél magasabb, 9 százalék körüli ráta várható, ám az év végétől kezdve ez valószínűleg erőteljes ütemben mérséklődik. Ezzel párhuzamosan szűkülhet a rés a maginfláció és a tényleges infláció között (lásd a grafikont).

Az MNB elemzői a 2007-re tavaly novemberben prognosztizált 6,9 százalékos rátát 7,4 százalékra emelték, míg a 2008-ra szintén novemberben jelzett 4,1 százalékot 3,4 százalékra mérsékelték. Megjegyzendő, hogy a jegybank inflációs prognózisa nem tartalmaz sem az euró/forint kurzusra, sem pedig az olaj árára vonatkozó előrejelzést, azokat az előző időszak átlagos értékén szerepelteti.

A legnagyobb kockázatnak továbbra is az inflációs várakozások ragadósságát, valamint a bérmegállapodásokat tartja a jegybank. További kockázati tényező a kormányzat elkötelezettsége a közszférát érintő bérbefagyasztás mellett (itt a felpuhulás irányába mutat, hogy a kabinet a költségvetési szervek számára lehetővé tette: saját forrásból származó bevételeiket az idén bérfizetésre használhatják).

A lakosság inflációs várakozásai 2006 közepén, a Gyurcsány-csomag bejelentése után ugrottak meg, s – jelentős emelkedést követően – 6 éve nem látott magasságban állnak. Az MNB szerint e mögött alapvetően a jelenleg is magas inflációs ráta állhat. Éppen ebben rejlik a „ragadósság” veszélye, hiszen a múltbeli inflációt a lakossági várakozások a jövőre is kivetítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik