Gazdaság

Gyógyszer a fogból

Hatékonyan juttatják ugyan a szervezetbe a kívánt vegyületeket a különböző gyógyszerek adagolására szolgáló módszerek - a pirulák vagy az injekciók -, ám általuk nehéz elhúzódó hatást kiváltani.

Ezért is dolgoznak a kutatók a gyógyszerek állandó szivárogtatására képes megoldásokon, például az emésztésnek ellenálló kapszulákon, vagy a bőrre ragasztható tapaszokon. A németországi Fraunhofer Institut orvosbiológusai pedig most a fogba telepíthető hatóanyag-adagoló rendszert terveztek. Az Intellidrug nevű protézisben két örlőfog helyét foglalja el a gyógyszerrel feltöltött tartály, amely számos elektronikai komponenst, a többi közt mikrocsipet is tartalmaz.


Gyógyszer a fogból 1

A programozható műfogat olyan membrán borítja, amelyen a nyál könnyedén átjuthat, így kioldhatja a hatóanyag egy részét. Az így felszabaduló gyógyszer aztán egy hajszál vastagságú vezetéken át az alsó szájpadlás nyálkahártyájára ürül, ahol felszívódik. A csőben két szenzor foglal helyet: az egyik az áthaladó folyadék mennyiségét méri, a másik a benne lévő hatóanyag koncentrációját. E két eredmény alapján a fogba helyezett miniatűr áramkör apró szelepet nyit, vagy zár el, az igényeknek megfelelően. Amikor a gyógyszer elfogy, a fog rádióüzenetet küld egy tenyérszámítógép-szerű készülékre, amely egyébként az addig felhasznált gyógyszer mennyiségére és az ürülés dinamikájára vonatkozó adatokat is megőrzi, ezeket aztán szakorvos elemezheti. Az Intellidrug klinikai vizsgálatai már az idén elkezdődnek egy, a heroinisták leszokását segítő gyógyszer tesztelésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik