Gazdaság

Graphisoft-küzdelem

Kellemetlen meglepetés érheti a Graphisoft részvényeire nyilvános vételi ajánlatot tevő Nemetscheket, ugyanis a magyar szoftvercég negyedét akár egyik versenytársa is megszerezheti.

Huszonöt százalékos részesedést szerzett a Graphisoftban egy befektetői csoport, amelynek tagjai – a Portfolio.hu információi szerint – összehangolt magatartást kívánnak tanúsítani a tekintetben, hogy együtt értékesítsék pakettjüket, méghozzá a Nemetschek által tett nyilvános vételi ajánlathoz képest magasabb árfolyamon. A cég negyedét megszerző befektetők ugyanis a Nemetschek ajánlatát alulértékeltnek tartják. Az online újság azt írta, e csoport szerint az elvárható árfolyam meghatározásához a nemrégiben piacra dobott 5D-s Construction nélkül számított profit, valamint a Nemetschek piaci P/E-rátája (árfolyam/nyereség) adhat útmutatást.

A lehetséges vevő kiléte kérdéses, a tranzakcióra vonatkozó tárgyalások egyelőre kezdeti stádiumban vannak. Noha kézenfekvő lenne, hogy a Nemetschek vásárolja meg e papírokat is, a csomag más számára is érdekes lehet: elképzelhető, hogy azt a német társaság egyik konkurense, esetleg egy kockázati tőke alap szerzi majd meg. A 25 százalékos részesedés ugyan az új tulajdonosnak nem biztosít ellenőrzési jogot, sok kérdésben azonban megnehezítheti a német IT cég dolgát (például tőzsdei kivezetésnél, rendkívüli közgyűlés összehívásánál, összeolvadásnál).

A ConCorde Alapkezelő részesedése 2007 elején növekedett 5 százalék fölé a Graphisoftban, január 8-án 5,33 százalékot tett ki. Ezen pakett azóta azonban akár tovább is növekedhetett, hiszen a következő bejelentési küszöb 10 százaléknál van. Nem véletlen, hogy piaci hírek szerint e társaság az egyik tagja a 25 százalékot birtokló csoportnak.

A Nemetscheknek jelen helyzetben két lehetősége van. Az egyik szerint a folyamatban lévő nyilvános vételi ajánlat árfolyamát megemeli, vagy a folyó ügylet lezárultát követően újabb, a 2273 forintnál magasabb árat tartalmazó vételi ajánlatot ad. A második szcenárió szerint pedig megtűri maga mellett a 25 százalékos csomagot birtokló befektető(ke)t, vállalva az ebből fakadó kockázatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik