Gazdaság

Fertőrákosi antilobszter

Ráspi, azaz Horváth József igen eredeti arca a magyar gasztronómiának és borászatnak. A Sopron-környéki táj ízeit igyekszik egyfelől borospalackokba szublimálni, másfelől a környék halait-vadait-madarait adja fel éttermében.

Tiszta forrásokból merít és friss alapanyagokkal dolgozik, étlapján nem lobszterek (homárok) és struccok kavarnak, hanem a sütőtök és a vargánya nyomul, a rókagomba bárányfilét kerget, a zöldségköret a fogasra akaszkodik. A kenyeret itt sütik, bodzapezsgőt és málnapáleszt is lehet inni, és főleg a ház saját készítésű, koncentrált, karakteres borait.


Fertőrákosi antilobszter 1

Nézzük a kékfrankost. Mely ugye a kisszámú autochton magyar, vagy inkább kárpát-medencei kék fajták egyike. Bár ma Sopron a kékfrankos szinonimája – mint mondjuk a malbec Argentínáé -, a borvidéket a filoxéráig (itt 1890-ben jelent meg) az olyan fehér fajták uralták, mint a furmint, a sárga muskotály és a zöldveltelini. A kékfrankos kedvelt, mert nem rothad, megbízható termőképességű és jó fagytűrő, valamint mert az utóbbi évek szemléletváltása és modern borászat technológiai innovációi nyomán kiderült: a nagy bor lehetősége is benne rejlik. Ausztriában és nálunk változatos, a karcsú-kék-gyümölcsöstől a sűrű-fekete-barrikoltig sokféle alakot ölt.

A karcsúbb szerkezetű, világosabb komplexiójú változatai a hitelesebbek, az e héten a Borpultra állított kékfrankosunk ilyen. Ez az öreg tőkékről válogatott gyümölcsből készült bor úgyszólván biobor, amennyiben kemikáliáktól mentesen erjedt, hogy a táj ízeit minél tisztábban közvetítse. Rubinból gránátvörösbe hajló színű, tiszta, zártból kivirágzó, borzasztóan elegáns illatú, igen koncentrált, lágy érintésű bor ez, gyümölcsös ízekkel, nagyon finom, halk újhordóval a háttérben. Fanyar savai egybesimulnak extraktédességével, hosszú lecsengésében barrik és meggy emléke. A szűk keresztmetszet a címke, az öreg tőkéből kitörő vesszők a Ráspi nevet rajzolják az égre, ezt az egyet másra kéne bízni. Én 4 ezerért szereztem be, szerintem ez reális. Csak köreteket adnék mellé, kis camembert-t vagy brie-t, az étel kísérje ezt a bort, ne fordítva. Esetleg még olyasféle nobilis ételek, mint például libamáj vagy vaddisznó.



Kékfrankos selection 2004, Ráspi › Elegáns illatú, koncentrált, lágy érintésű bor, gyümölcsös ízekkel › Camembert, brie, libamáj vagy vaddisznó mellé › 4 ezer forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik