Gazdaság

Miért fontos a méret?

FORGALOM. Egy társaság tőzsdei megítélésében rendkívül lényeges szempont a méret, amely meghatározza, hogy mekkora fontosságot tulajdonítanak neki a befektetők. A nagy társaságok papírjait a szélesebb befektetői kör és a nagyobb piaci érték okán sokkal könnyebb eladni és megvenni. Egy nagyobb vételi, vagy eladási megbízás a magas likviditású papírok esetében teljesülhet úgy, hogy nem mozdítja el számottevően a piaci árat. A külföldi és belföldi befektetési alapok, nyugdíjpénztárak csak egy bizonyos méret és likviditás felett szállnak be egy adott részvénybe. A több tíz- vagy százmilliárd forintot kezelő alapoknak nem éri meg foglalkozni pár tízmilliós tételekkel.

ELEMZŐI LEFEDETTSÉG. Mivel az elemzők feladata gyakorlatilag az intézményi befektetők érdeklődésének felkeltése egy papír iránt, csak olyan részvényekkel foglalkoznak, amelyeknél erre megvan az esély. Kis társaság esetében egy brókercég általában nem tud akkora megbízást kapni, hogy az kitermelné az elemzői munka költségét, ezért senki sem foglalkozik vele, a magánbefektetők tehát nem kapnak szakértői ajánlásokat.

ÜVEGCÉG. A tapasztalatok alapján a nagyobb társaságok magasabb átláthatóságot tudnak kínálni, míg számos kisebb cég esetében a befektetők informáltsága nem mutat túl a törvényi minimumon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik