Gazdaság

Fagyos jövőkép

Nincs megrendelése a Bakony Művekből alakult csoport hűtőgépipari-beszállító társaságának, így a további sorsa kérdésessé vált.

Nem kötött szerződést 2007-re a jászberényi Electrolux Lehel Kft. a Bakony Művekből alakult cégcsoport hűtőipari részegységeket készítő vállalatával, a Bankár-csoport érdekeltségébe tartozó Hajdúnánás Lux Kft.-vel. A régi beszállítóval kapcsolatos döntést pénzügyi okokkal magyarázta a multi magyar leányvállalatának vezérigazgatója, Takács János. „Az Electrolux elvárja, hogy a beszállítói biztonságosan, versenyképes áron, csúcsminőségű alkatrészeket szállítsanak. Döntésünk mögött elsősorban a nagymértékű áremelés, a beszállító pénzügyi helyzete és általános megbízhatósága áll” – indokolta szűkszavúan a lépést.

Információink szerint a Hajdúnánás Lux váratlanul 27 százalékos „áremelést” kért termékeire a vevőtől, mondván: máskülönben „nem jön ki” a pénzből. A megrendelő viszont, a meglehetősen nyomott iparági alkatrészárak alapján elfogadhatatlannak tartotta az emelés mértékét.


Fagyos jövőkép 1

Hegesztés a hajdúnánási üzemben. Meddig lesz munkájuk? Fotó: MTI

A 2004-es megalakulás óta kisebb-nagyobb finanszírozási bajokkal küzdő társaságért nem egyszer jótállt az Electrolux. A beszállítás fenntartása érdekében olyan eset is előfordult, hogy a pénzzavarban lévő Hajdúnánás Lux helyett kifizette az „al-beszállítónak” járó összeget. Egy másik Hajdúnánás-beszállítót pedig – amely megelégelte a várakozást jogos jussáért, és végleg meg akarta szakítani az üzleti kapcsolatokat – „meggyőzött”, hogy folytassa a munkát. A csőrendszereket szállító olasz Bundy-csoport illetékese is megerősítette: előfordult, hogy a hajdúnánási vevő késett a fizetéssel, ám végül sikerült rendezni a vitát.

Szakértők szerint a cég annak idején valóban meglepően alacsony áron vállalta a munkát az Electrolux számára. A Bakony Művek másfél évvel ezelőtti átszervezésével megbízott volt vezérigazgató, a korábban a Rábát is irányító Steiner László- akinek nem volt és ma sincs funkciója a Hajdúnánás Luxban – szintén nem tartja kizártnak, hogy a rossz, vagy a világpiacot nem követő árak húzódnak meg az áremelési próbálkozásban.

A nem megfelelő árképzésnek meghatározó szerepe volt abban, hogy 2005-ben több mint 1,3 milliárd forint árbevétel mellett csaknem negyedmilliárd forintos mínuszt mutatott a társaság üzemi eredménye, az adózás előtti veszteség pedig 255 millió forintra rúgott. A Hajdúnánás Lux saját tőkéje a jegyzett tőke fele alá csökkent. Amint az a könyvvizsgálói jelentésből is kitűnik, „a cég jelentős mértékben a szállítóival finanszírozta a működését”. A tulajdonosok tavaly már kénytelenek voltak mintegy 300 millió forintot befizetni. A kényszer-tőkeemelés következtében a társaság tulajdonosi szerkezete is megváltozott. Az állami Regionális Fejlesztési Holding Beszállítói Befektető Zrt. helyett a Bankár-csoporthoz kötődő Agárd Holding Kft. vált a legnagyobb tulajdonossá, 33 százalékos részesedéssel.

KIÜRÜLŐ CSARNOK. A szinte kizárólagos vevő, az Electrolux nagy megrendelései nélkül, amelyhez pedig a társaság a jövőjét kötötte, kétségessé vált a Hajdúnánás Lux sorsa. Még a Bakony Művek Veszprémben 3500 négyzetméteres hűtőgépalkatrész-gyártó üzemet hozott létre, amely csak az Electroluxnak dolgozott, Hajdúnánáson pedig 2,1 milliárd forintos, zöldmezős beruházással építették fel azt a csarnokot, amely a svéd multi nyíregyházi gyárát szolgálja ki, de a cég romániai, olasz és spanyol üzemeibe is szállított hidegalakított fémalkatrészeket.

Az öröklött tőke-ellátottsági hiányosságok miatt a Bakony Művekből született másik két, autóipari utódcég helyzetét nem könnyű megítélni. A Bakony Ablaktörlő-rendszerek Kft. működésében a fő megrendelőnél, a Magyar Suzukinál mindenesetre nem észleltek rendellenességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik