Gazdaság

Csavar a gépezetben

Kétszemélyes csavarüzemből fél évszázad alatt nemzetközi birodalmat épített fel Reinhold Würth német vállalkozó.












Csavar a gépezetben 1


Csavar a gépezetben 2

Csavar a gépezetben 3
Reinhold Würth a gyakorlat embere.
Csavar a gépezetben 4

Bármely alkalmazott hazavihet fél évre egy képet – 100 euró letét ellenében – a Würth-csoport künzelsaui központjának raktárából. Mivel az alapító műkincsgyűjteménye 9 ezer darabra rúg, a művészetkedvelő dolgozóknak van miből válogatniuk. „Persze, nem a Picassók, Munchök közül” – teszi hozzá rögtön Reinhold Würth, de például eredeti sokszorosított grafikákkal díszíthetik a nappalijukat vagy az irodájukat.

A csavargyárból kinőtt konszern szereléstechnikai cikkeket gyárt és forgalmaz. Ez pedig nem az az áru, amiért lelkesedni szoktak az emberek. Reinhold Würth azonban mindent megtesz, hogy munkatársait motiválja. Tágan értelmezve e célt szolgálja a műgyűjtés is: az impresszionistáktól a kortársakig terjedő kollekció egyik felét a künzelsaui székházban állították ki. Néha maga az épület is műalkotássá válik: a cégvezető ötletére az avantgárd művész Christo 1995-ben a vállalat központját is becsomagolta – még a Reichstag hasonló beöltöztetése előtt. Az alapító ma is személyesen ellenőrzi a cég összes épületének építészeti tervét, s csak művészi színvonalú, egyedi építményekre hajlandó rábólintani. „Az életünk legértékesebb részét a munkahelyen töltjük” – indokolja elhatározását.













Csavar a gépezetben 1


Csavar a gépezetben 3
Adolf és Reinhold Würth.
A mai tulajdonos 19 évesen vette át a céget.
Csavar a gépezetben 4

DIREKTBEN. Ő csak tudja: 57 évet a cégnél töltött. Tizennégy évesen lépett be inasként az apja, Adolf Würth csavarüzemébe. Már az első években új értékesítési metódusával szerzett megrendeléseket: ahelyett, hogy várt volna az ügyfelekre, maga ment el hozzájuk. Mikor felfedezte az akkor virágzásnak induló autógyártókat, a cég felemelkedése is megkezdődött. Az apa halála után a 19 éves ifjú maga vette kezébe a vállalkozás vezetését. Az akkor két alkalmazottal dolgozó kisüzemből 81 országban 55 ezer főt foglalkoztató cégbirodalom lett. Würth ma Németország 7. leggazdagabb embere, vagyonát a Forbes magazin 7,9 milliárd dollárra becsüli.

A direkt értékesítés máig a cég egyik sarkalatos pontja, az alkalmazottak fele az eladással foglalkozik. A teljesítményüktől függően az értékesítők különböző cégautót kapnak, a Volkswagentől a BMW-ig. „Szoktam mondani a partnereknek, ha egy képviselő szerényebb autóval jár, az vagy nem olyan jó értékesítő, vagy nemrég kezdte.” A legjobbakat – a Topclubot – minden évben tíznapos luxusutazásra viszik, házastársukkal együtt, a munkaidő terhére. Az idén Kambodzsába és Vietnamba készülnek, ahol természetesen az alapító is jelen lesz és szokás szerint beszédet tart. A nyaralásról minden évben képes prospektus készül, amit szétosztanak a területi képviselőknek. „Ezt az asszonyok is olvassák, és noszogatják a férjüket, legyen ő is top értékesítő.” Az eladással foglalkozó kollégák egyszersmind a cég „füleként” is működnek: az ügyfelektől évi 300 javaslatot gyűjtenek be, aminek a termék-innovációban veszik hasznát.









Csavar a gépezetben 8


A birodalom


VILÁGSZERTE. A Würth-csoport 81 országban 55 ezer főt foglalkoztat, árbevétele 2006-ban 7,7 milliárd euró volt, félmilliárd eurót meghaladó nyereséggel; a növekedés évek óta 10 százalék fölötti.


MAGYARORSZÁGON. A cég a rendszer-váltás óta működik nálunk, ma 400 munkatársa van, közülük 300 az értékesítésben dolgozik. Az árbevétel tavaly 5,9 milliárd forintra rúgott, az üzleti tevékenység eredménye pedig 345 millió forintot tett ki.

Csavar a gépezetben 8
Csavar a gépezetben 4

Würth szerint a dolgozók motiválását szolgálja az is, hogy a konszern új és új területekre kalandozik: a szereléstechnika mellett rendelkezik elektronikai gyártással, bankkal, biztosítóval, s pár éve napelemekkel is elkezdtek foglalkozni. „Ha valaki harminc éve rögzítéstechnikai cikkeket értékesít, fennáll a veszélye, hogy a dolog unalmassá válik, mindenki rutinszerűen végzi a munkáját, a cég évente nő ugyan tíz százalékot, de nincs meg a bizsergő kíváncsiság” – magyarázza Würth. Valóban lelkesebben adja el a csavarokat valaki, ha tudja, hogy a vállalat napelemet is gyárt? „Én is valaki vagyok, és ha én unatkozom, azt megsínyli az egész cég” – ad frappáns választ a 71 éves alapító. Unalom ellen – a repülővezetésen, a külföldi leányvállalatok meglátogatásán, a hegyibiciklizésen és a műgyűjtésen kívül – még ma is napi tíz órát tölt a csoport ügyeivel. Próbált ugyan visszavonulni, de ez csak a második nekifutásra sikerült. Először 1994-ben szállt ki az operatív irányításból, de nem tudta megállni, s még jó tíz évig beleszólt a napi ügyekbe. Másodszor és immár igazán 2006-ban adta át a cég vezetését Bettina lányának. Ugyanakkor fenntartja a jogot, hogy az összes felső vezetőt szélnek ereszthesse, bárki megkérdezése nélkül. „Persze nem fogom megtenni, mert másnap megírná a gazdasági sajtó, hogy az öreg Würth szenilis lett és tönkreteszi, amit hatvan év alatt felépített” – magyarázza.

KRÍZISKOMMANDÓ. A sajátos cégkultúra és a motiváció mellett a decentralizáció a Würth-birodalom következő kulcsszava. A leányvállalatok nagy önállóságot élveznek mindaddig, amíg az elvárt értékesítési számok stimmelnek. Ellenkező esetben Würth megkérdezi a helyi vezetőt, mi történt. „Ha abban a hónapban cunami, hurrikán, hóvihar, áradás, sztrájk volt, rendben. De ha elmúlt az árvíz, és pár hónap múlva, a javaslatok dacára, még mindig elmaradnak a tervtől, akkor odarepül egy válság-kommandó a központból, és átveszi az irányítást.”

A kifogások nem sokat számítanak, Reinhold Würth a gyakorlat embere. Ebben az is közrejátszhat, hogy ő maga nem tanulhatott. „Nem igaz, hogy a tudás hatalom. A tudás álom, a megvalósítás hatalom” – foglalja össze ars poeticáját. Ám diploma nélkül is professzorrá nevezték ki a karlsruhei egyetem vállalkozási tanszékén. „Az egyik diákom néhány előadás után abbahagyta az egyetemet, céget alapított, és sikeres vállalkozó lett 50 alkalmazottal” – emlékszik vissza egy tanítványra, aki megszívlelte filozófiáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik