Gazdaság

A TVK hetei

Spekulációs és fundamentális tényezők egyaránt repítették a TVK árfolyamát, a lendület azonban kifulladni látszik.

Elmaradt a csúcsdöntés a TVK részvényénél, a Mol többségi tulajdonában álló vegyipari társaság kurzusa „csupán” beállította a még a 2000-ben zajló felvásárlási csata idején elért rekordját. Bár a két hete regisztrált 7 ezer forintos napon belüli szintről kismértékben visszagyengült az árfolyam, ne felejtsük el, hogy az elmúlt hónap jobbára az emelkedésről szólt.

A TVK gazdálkodási helyzete az elmúlt két évben jobbára hidegen hagyta a piacot. Az árfolyam – a helyenként igen gyenge eredmény ellenére – stabilan az 5,0-5,5 ezer forintos sáv környékén mozgott, olyannyira, hogy a jelenlegi árszintet a cég az elmúlt alig egy hónapban mutatott teljesítményével érte el. Az okok egyszerűek. Egyrészt ismét felmerültek azok a régi piaci pletykák, miszerint a Mol vagy növelné, vagy eladná többségi részvénycsomagját, másrészt a harmadik negyedévtől kezdve alapvetően megváltoztak a társaság számára korábban nem túl kedvező külső folyamatok.

A pozitív fundamentális változások közé sorolható, hogy a csökkenő olajárak hatására látványosan javultak a vegyipari marginok, a TVK termékára és alapanyagárai közötti különbségek. A hatást csak fokozta, hogy a dollárban megállapított olajár a zöldhasú gyengesége miatt alacsonyabb terhet ró a magyar társaságra. Ráadásul a javuló termékfedezeteket a TVK jobban ki tudja használni, mivel a 2004-2005-ben lezajlott erőteljes kapacitásbővítés eredményeképpen nagyobb mennyiségben tud termelni. A jó külső környezet hatására a 2005-ös 23 milliárd forintos EBITDA (adózás és amortizáció előtti üzemi eredmény) 2007-re könnyen megduplázódhat, ami lényegesen kedvezőbb értékelési szintekre helyezi a vegyipari papírt, így az áremelkedés indokolt lehet.

Ezzel egyidejűleg az emelkedés komoly hajtóereje volt az a spekuláció is, amely szerint a kedvező külső környezet segítségével a Mol most megpróbálhat kiszállni az alaptevékenységéhez nem tartozó vegyiparból – vagy éppen ellenkezőleg, pontosan erre a területre koncentrálhatja felesleges pénzügyi erőforrásait. A TVK vitorlájából azonban az elmúlt napokban mintha kifogták volna a spekuláció szelét. Amíg nem jön újabb fuvallat, addig a jó fundamentumok ellenére nem számíthatunk az árfolyam további emelkedésére. Piaci szakemberek figyelmeztetnek: semmi sem indokolja, hogy éppen most lépjen a Mol. Konzervatívabb elemzők ugyanakkor fontosnak tartják kiemelni, hogy a csúcsév eredményeinek felhasználása az értékelés során eltúlzott értékszemlélethez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik