Gazdaság

Jóval biztonságosabban vezetnek a nők,

mint a férfiak - állapították meg amerikai kutatók.

Felmérésük szerint azonos levezetett kilométer mellett a férfi sofőrök esetében annak valószínűsége, hogy balesetben vesztik életüket, a másik nemhez képest 77 százalékkal nagyobb.

A ragadozó emlősök elméletileg lehetséges maximális tömege nagyjából 1100 kilogramm – számították ki brit zoológusok. Ekkora ragadozót – jegesmedvéket, valamint mára kihalt egyéb medvéket – már valóban találtak, nagyobbakat azonban sohasem. Az eredmény a húsevők anyagcseréjének modellezéséből született.

Bioetanol forrásként hatékonyabb a füves puszták fajban gazdag kevert biomasszája, mint a kukorica – derítették ki amerikai kutatók. Vizsgálataik során a tengeri termesztéséhez és a növényvédő szerek előállításához szükséges üzemanyag mennyiségét is figyelembe vették.

Láncfűrészekben és fűnyírókban használható üzemanyagcellát fejlesztettek ki amerikai mérnökök. A kis méretű belső égésű motorokkal működő eszközök károsanyag-kibocsátását általában sehol sem szabályozzák, így ezekkel eddig pazarlóan és a környezetet szennyezve dolgoztak; az új technológia a tisztább működést segítheti.

Albatroszok lábára szerelt hőmérőkkel mérik a Csendes-óceán vizének felszíni hőmérsékletét bolíviai kutatók. Az adatokat műholdas rendszerre sugározzák. Így olyan területek hőmérsékleti viszonyairól is információt szerezhetnek, ahol a felhőzet miatt korábban nem végezhettek műholdas méréseket. A módszer klímaváltozás természetének megértésében, és az albatroszok vándorlási útvonalának feltérképezésében segíthet.

A Szaharából származik az amazóniai esőerdők talaját megtermékenyítő ásványok 56 százaléka, mintegy 50 millió tonnányi por – derítették ki izraeli kutatók. Bár a fekete kontinensnek a dél-amerikai esőerdők életében betöltött fontos szerepét régóta ismerik, ez az első igazi adat a szelekkel az óceánt átszelő anyag mennyiségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik