Gazdaság

A test energiáival működő pacemakert

fejlesztenek brit kutatók.

A mai, elemet használó szívritmus-szabályzókat nagyjából tízévente cserélni kell, az újnál erre nem lesz majd szükség. A pacemaker a szívműködés és az ízületek mozgása során keletkező energiát tárolná és hasznosítaná.

A génmódosított földimogyoró
előállítását célzó kutatásokra rábólintott az American Peanut Council, a növény termesztésének érdekeit képviselő szervezet. A döntés oka, hogy Indiában és Kínában már évek óta dolgoznak a földimogyoró módosításán. Így hamarosan e termény génmódosított változatai is megjelenhetnek a földeken.

A világ legmagasabb fáit azonosítanák
amerikai botanikusok Kaliforniában, egy kevéssé felderített vidéken. Kutatásuk eredményeképp tavaly sikerült megtalálniuk az eddigi rekordert, egy 115,5 méteres mamutfenyőt; számításaik szerint 1 százalék esélyük van arra, hogy ennél is magasabb példányra leljenek.

Taxikra szerelt szenzorokkal
térképezi fel New York mobilszolgáltatások által nem lefedett területeit a svéd Ericsson. A magas betonépületek árnyékoló hatását felderítő vállalkozás eredményeképp végképp megszüntetnék a városban szép számmal létező süket zónákat.

Giroszkópos gördeszka
szabadalmát jegyeztette be a Sony az Egyesült Államokban. Az új találmány a Segway nevű közlekedési eszközhöz hasonló működési elvű, ám kormány nélküli, kétkerekű „utcai szörf”.

Szennyezés nélküli levegőre vadásznak
német klímakutatók. Szerintük a déli féltekén létezhet még olyan vidék, ahol az atmoszféra mentes a civilizációs tevékenység által kibocsátott anyagoktól. Ennek vizsgálata a klímaváltozás természetének megértését segítheti.

Az UV-sugárzás rekordot dönthet az idén
a déli féltekén, és akár az 1999-ben mért eddigi legmagasabb szintet is meghaladhatja – állítják új-zélandi kutatók, az utóbbi időben mért alacsony ózonkoncentráció alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik