Gazdaság

Zsugorodik a dohányosok agya

- derítették ki német tudósok.

Szerintük a nikotinfüggők agyának szürkeállománya az évek során kisebb lesz, így romlik például memóriájuk, és csökken éberségük is. Egyelőre nem tudni, hogy leszokás után helyreáll-e az agyban az eredeti állapot.

Az elhízásban a belek baktériumflórájának is szerepe lehet
– állítják amerikai kutatók. Szerintük az arányaiban kevés Bacteroidetes, és ahhoz képest sok Firmicutes nemzetséghez tartozó parányt tartalmazó emésztőtraktussal rendelkezők hajlamosabbak a kövérségre. A felismerés az elhízás megelőzésére, vagy az éhezés visszaszorítására alkalmas módszerek kidolgozásában segíthet.

Kína a világ második legnagyobb K+F hatalmává vált 2006-ban
– derül ki az OECD egyik jelentéséből. A legnépesebb ország tavaly 136 milliárd dollár körül költött kutatás-fejlesztésre, megelőzve ezzel Japánt, amely 130 milliárd dollárt áldozott erre a célra. Az első helyezett Egyesült Államok 330 milliárd dollárt fordított K+F-re.

Asztali részecskegyorsítót építettek
francia fizikusok. Ez lézernyalábok segítségével gyorsítja fel az elektronokat a kívánt sebességre. A hasonló nagyságrendű gyorsítást elérő eszközök eddig akár egy teljes laboratórium területét elfoglalták. Az eredményen alapulva a tudósok most orvosi célokra alkalmas hordozható gyorsítót fejlesztenek.

Nanopikkelyeket fejlesztenek német mérnökök.
Ezeket vízi és légi járműveken alkalmaznák az ellenállás csökkentésére. Az eljárás lényege, hogy a már létező, felületbevonásra alkalmas anyagokba egy speciális printerrel nyomtatnák a nanostruktúrákat. Az új, lakkszerű mázt jelenleg kísérleti járműveken tesztelik.

Jéghegyeket figyeltek meg Új-Zéland partjainál
wellingtoni kutatók. Erre hetvenöt éve nem volt példa. A jég az Antarktisz partjairól szakadt le, majd sodródott északra. A kutatók most azt vizsgálják, vajon a globális felmelegedés következménye-e a jelenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik