Gazdaság

A Boszporusz Rambója

Ez a második legnagyobb török beruházás Buda ostroma óta; 12 millió dollárba került, ami Hollywoodban is korrekt befektetésnek számít, különbség legfeljebb a hatékonyságban van: Hollywood ennyi pénzből nem tudna filmnek ekkora hírverést csinálni.

A Farkasok völgye: Irak című film karrierje úgy kezdődött, hogy állítólag be volt tiltva itt-ott. Ez persze nem igaz, az viszont igen, hogy a németországi török közösség közbeujjongással, végefőcím-vastapssal, a régi szép mozizást idéző ovációval fogadta.

A film a három évvel ezelőtt az iraki-török határ közelében történt incidensből indul ki, amikor a bizalmatlan és már a küldetésük elején paranoiás amerikai katonák saját török szövetségeseiket tartóztatták le. A török egység parancsnokának búcsúlevele eljut a hitében rendíthetetlen Polat Alemdar nevű ügynökhöz, aki elég szuverén és jóképű ahhoz, hogy – feltételezzük, nem a titkosszolgálat megbízásából – akcióba lépjen, és immáron Irak belsejébe hatolva feltárja és megtorolja az inváziós hadsereg bűncselekményeit.


A Boszporusz Rambója 1

A Farkasok völgyében benne van apai és anyai, valamennyi ostromlétra készenlétbe van állítva az érzelemhegyek megmászására. A készítők mindent tudnak a Rambó-effektről, az egyszemélyes problémamegoldóról, az egyezményes és kiszámítható hősről, aki random üzemmódban harcol a válogatott ellenséggel. Az ellenség ezúttal Amerika, meg a vele szövetséges erők, az egyszerűség kedvéért: Izrael és a keresztény világ egy része.

A főgonoszt Sam Marshallnak hívják, aki – korunk Göbbelszeként – a Mindenható előtt térdeplő, a családját imádó ember, aki az adrenalinoszlop emelkedését komolyzene-hallgatással indítja, majd más családok gyermekeinek feltrancsírozásakor élvez el, valamint az Ügy érdekében tulajdonképpen bármire kész. Legfőbb társa a megbomlott elméjűnek látszó, valójában teljesen cool zsidó sebész, aki diadalmasan mutatja fel az iraki férfiak testéből kioperált darabokat, amely szerveket horribilis összegért értékesítenek Nyugaton. Nincsen kimondva, hogy az Irak „felszabadításáért” küldött katonák ezért jöttek, de ha már itt vannak, az esküvői meghívottak rutinszerű lemészárlása és az irakiak naprakész megalázása mellett egy kis világbiznisz is belefér.

A Farkasok völgye: Irak egy olyan filmtípust reciklál, amelyről azt hittük, túl sok készült korábban Hollywoodban, Moszkvában és Phenjanban ahhoz, hogy megunjuk. De nem. A felszabadítás fanatizmusa nem akar kimenni a divatból.


Farkasok völgye: Irak › Török film › Rendező: Serdar Akar, Sadullah Sen­­türk › Főszereplők: Ne­cati Sasmaz, Billy Zane, Gary Busey › 122 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik