Gazdaság

Rezervátum csillagoknak

Nemcsak a romantikus esti séták hangulatát, hanem a csillagászok munkáját is egyre inkább veszélyezteti a civilizációs tevékenység következtében kialakuló fényszennyezés, amely egyre inkább zavarja a csillagos égbolt látványát.

A helyzet Magyarországon is rossz, ezért is dolgoznak hazai csillagászok egy úgynevezett „sötét égbolt rezervátum” létrehozásán. A Zselici Tájvédelmi Körzetben tervezett kutatási területen, amelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) közösen hoz létre, különös figyelmet fordítanának arra, hogy kellően kisszámú legyen az ott működő fényforrás.


Rezervátum csillagoknak 1

Fényszennyezésnek számít minden olyan fény, amely feleslegesen van jelen bizonyos területeken, illetve szükségtelen időpontokban is világosságot teremt. Ez az élővilágot is zavarhatja: eltérítheti a csillagok alapján tájékozódó vándormadarakat, és az éjszakai állatok biológiai órája is felborulhat. A csillagászokat pedig különösen bosszantja.

Kolláth Zoltán csillagászprofesszor, a MCSE elnöke szerint 2025-re szabad szemmel már csak a Hold és néhány csillag lesz látható az égbolton, ha a fényáradat a ma megszokott mértékben növekszik. Az új rezervátum viszont ideális körülményeket teremthet munkájukhoz. Ebben például speciális, a fényt csak meghatározott irányba szóró lámpatestekkel védekeznének a szennyezés ellen; így ráadásul az elektromos energia fogyasztása is csökkenthető. „Sőt, a rezervátum lehetőséget nyújt olyan iskolai táborok szervezésére is, ahol a gyerekek zavaró fények nélkül figyelhetik meg a Tejutat. Tanösvény kialakítását is tervezzük, amely csillagászati és fényszennyezéssel kapcsolatos tudnivalókkal ismerteti meg az érdeklődőket” – magyarázza Kolláth. A cél érdekében a szervezet és a nemzeti park tájegységvezetője jelenleg több önkormányzattal és helyi szervezettel folytat tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik