Gazdaság

Giró-Szász András: Túllépni a törésvonalakon

Politikai elitünk nem rendelkezik a „felülemelkedés” képességével - bizonyosodott be az elmúlt évek, különösen az utóbbi két év során. Nem tudja háttérbe szorítani egyéni és pártérdekeit akkor, amikor nemzetstratégiai döntések kapcsán megértést, belátást vagy egyetértést kellene tanúsítania.

Hosszú távon az a legfontosabb, hogy egyfajta társadalmi egyetértés, közös gondolati alap alakuljon ki a magyarságot, illetve hazánkat érintő kérdésekben – Trianon, holokauszt, 1956, rendszerváltás, az Európai Unióhoz való viszony -, ennek hiányában ugyanis a társadalmi törésvonalak csak továbbmélyülnek, s nem erősödhet meg a mindezt felülíró közösségformáló erő, a nemzet.

Ahhoz azonban, hogy a társadalom, a társadalomformáló értelmiség minderre nyitott és befogadó legyen, koncepcióval rendelkező, pártpolitikai érdekeket háttérbe szorító rövid és középtávú kormányzati cselekvés szükséges, amelynek hatásaként nem zilálódik, fragmentálódik tovább a társadalom. Olyan, nemzeti stratégiai érdekeket képviselő szakértői anyagnak kellene tehát elkészülnie, amely a társadalmi problémák és szükségletek figyelembevételével meghatározza a közel- és középjövő gazdasági cselekvéseit. Az ország jelenlegi társadalmi, gazdasági és morális válságjelei közepette a konszenzusra esélyt és lehetőséget adó kezdeményezést kellene elindítani, aminek nem csak szimbolikus (politikai egyetértés), hanem tartalmi (politikai végrehajtás) eredménye is lehet.

Giró-Szász András: Túllépni a törésvonalakon 1

Giró-Szász András: Túllépni a törésvonalakon 2

A „különbözõ alapok-különbözõ célok-különbözõ utak” hazai politikában érvényesülõ hármasát az „azonos alapok-hasonló célok-különbözõ utak” triász válthatná fel.
Fotó: Kalló Iván

Giró-Szász András: Túllépni a törésvonalakon 3

NYUGTATÓ. A kezdeményezés alapján megszülető, s kellő társadalmi támogatottságot kapó gazdaság- és társadalompolitikai elképzelés nyugtatólag hatna a gazdaság hazai és nemzetközi szereplőire is. Kiszámíthatóvá tenné a magyarországi környezetet. Túlmutatva az elmúlt időszak pártpolitikai indíttatású anomáliáin, megteremtené az alapot a nemzetstratégiai kérdésekre adandó válaszok konszenzusos meghatározásához. Mindezek után lenne csak szabad a politikai erőknek és a politikusi individuumoknak ismét „ölre menniük”.

A megváltozott politikai klíma közepette a parlamenti politikai erők – a korábbiaktól eltérően – nem engedhetnék meg maguknak, hogy szétszedjék és támadják a javaslatokat, sőt lehetőséget teremtene számukra, hogy beálljanak a gazdasági és társadalompolitikai elképzelések mögé. Mivel a pártok szembemenetele a javaslatokkal további hitelességvesztéshez vezetne, kialakulhatna az egyetértés-mögéállás-csatlakozás hármasa. Ebből adódóan – mivel igazából eddig a közös ellenségkép volt a legnagyobb kohéziós erő – mindez megindíthatja a pártokon belüli letisztulás folyamatát, mégpedig a politikai elképzelések terén éppen úgy, mint a politikai szereplők vonatkozásában.

ÚJ TRIÁSZ. A „különböző alapok-különböző célok-különböző utak” hazai politikában érvényesülő hármasát az „azonos alapok-hasonló célok-különböző utak” triász válthatná fel, s válhatna alapjává a politikai és gazdasági kiismerhetőségnek és folytonosságnak, s a társadalmi biztonságérzetnek.

Mi van akkor, ha ez nem következik be? Minden megy tovább úgy, ahogy eddig, csak az a baj, hogy nagyjából az út végén járunk. A mostani politikai erőtérben nem valószínűsíthető – sem a lehetséges kezdeményezők, sem az uralkodó témák alapján – olyan ügy, amely konszenzusteremtő hatása révén akár az eredményesség, akár a hitelesség terén, pozitívan befolyásolná a társadalomban a politikai elitről alkotott képet. Végképp elmosódna a pártpolitikust az államférfitól megkülönböztető – képletes, de a társadalom számára jól érzékelhető – vonal, s ez a hitelvesztés mellett egyre csökkenő társadalmi támogatást, a szélsőséges nézetek megjelenése és felerősödése mellett fokozódó instabilitást idézhet elő. Mindez hazánk nemzetközi érdekérvényesítő képességének folyamatos csökkenését, illetve versenyképességének radikális romlását vonhatja maga után. Olyan fejleményeket, amelyeket jó lenne elkerülni!



A szerző politikai szakértő, a Századvég Alapítvány ügyvezetője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik