Az Országos Élelmiszer-vizsgáló Intézet (OÉVI) laboratóriumaiban végzik az élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó élelmiszerelemző vizsgálatok 86 százalékát, a mikrobiológiai vizsgálatok 97 százalékát, a radiológiai vizsgálatok 93 százalékát, a toxikológiai vizsgálatoknak pedig 94 százalékát. Az OÉVIN kívül az országban még 16 élelmiszer-vizsgáló laboratórium működik részben állami, részben magán működtetésben.
Búza László, az OÉVI megbízott igazgatója szerint az intézet a vizsgálatok elvégzésére évente 600-700 millió forintot fordít. Süth Miklós, országos főállatorvos elmondta: szerinte reális, hogy a jövő év közepén megkezdheti működését az integrált élelmiszerbiztonsági felügyelet.
A főállatorvos szerint addig tisztázhatók azok a kérdések, amelyek jelenleg még függőben vannak. Ilyen például az élelmiszerbiztonsággal összefüggő tevékenységi kör, amely az Állami Tisztiorvosi és Népegészségügyi Szolgálattól az agrártárca felügyelete alá került. Szintén a tárca felügyelete alá kell helyezni a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt is. A főállatorvos szerint az egyeztetések a jövő év első negyedévének végére lezárulhatnak.
