Gazdaság

Válaszlépés

Megszünteti Google Answers szolgáltatását a keresőcég.

Ennek keretében 2 és 200 dollár közötti pénzösszegért lehetett kutatóktól választ kapni egy-egy feltett kérdésre. A négy éve működő szolgáltatás azonban sem a Google bevételéhez, sem látogatottságához nem járult hozzá érdemben.


Válaszlépés 1

A válaszadó oldalak napja persze ettől még nem áldozik le. Sikeresen nyomul például a Yahoo! Answers, amely más modellen alapul, hiszen a kérdésfeltevés ingyenes, választ bárki adhat, a legjobb válaszra pedig szavazni lehet. Ebből a megközelítésből akár még az a portál által régóta keresett csodafegyver is válhat, amellyel több sikertelen próbálkozás után megindulhat a közösségépítés. A Yahoo! kezdeti sikerein felbuzdulva mások is belevágtak a válaszadásba, jellemzően az ingyenes, a „tömegek bölcsességére” építő rendszerekkel. A Microsoft augusztusban indította útjára a jelenleg is béta verzióban futó Live QnA névre hallgató oldalát, az Amazon pedig egy hónapja vágott bele titokban az Askville portál kiépítésébe, amihez egyelőre csak meghívásos alapon lehet csatlakozni.

A Google Answers azonban – amelynek megszűnése a részvényárfolyamra lényegében nem volt hatással – nem múlik el nyomtalanul: a korábban feltett kérdések és válaszok tematikusan visszakereshetőek. Így például megtudhatjuk, hogy arra a dilemmára, miszerint mennyi kőolajjá konvertálódott egy teljes tirannoszaurusz, s így hány liter benzin állítható elő egykori testéből, a helyes válasz: 1741 liter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik