Gazdaság

Csiger superiore

Vannak inkább nyári és inkább téli borok, utóbbiak koncentráltabb, magas alkoholú, kövérebb történetek. Egy ripassót penderítünk a Borpultra, hogy ne csak mindig honi borokról ömlengjünk itten.












Csiger superiore 1


Csiger superiore 2
Csiger superiore 3

A ripasso lényege, hogy ő egy szokatlan ízképű, tüzes talján téli bor, megfizethető áron. Van neki egy nagynénje meg egy nagybátyja vagy mije, Recioto néni és Amarone bácsi, mindhárman egy tőről fakadnak, amennyiben aszalt kékszőlőből sajtolják-erjesztik őket. Nádtető alatt, farácson szárított, betöppedő kékszőlőfürtökből sajtolnak mindenkit ebben a venetói kis családban, Recioto néni édes marad, Amarone bácsit szárazra erjesztik, tüzes, sűrű és marha drága bort nyerve ezáltal. A ripasso (repassed) ennek a bortípusnak a megvásárolható verziója, ugyanis a már kipréselt anyagot újra felöntik borral, a valpolicellával, micsoda nyelv ez, még a krokodilt is úgy hívják, hogy il coccodrillo. Szóval megerjed a reciotónk vagy amarónénk, lefejtjük, a kádban maradt cuccra valpolicellát öntünk, és a cefre még oly’ gazdag, hogy a benne lévő cukor újraerjed, szimpla borom információgazdag, tüzes téli borrá válik, és sokkal olcsóbb, mint a recioto vagy az amarone. Mármost a ripasso nem ám valami másodlagos frissességű gagyi, mint amikor kétszer főzöm ki a teafiltert, vagy zaccból főzöm a kávét, kétszer adom el ugyanazt a cikket, oh nem. Az eljárás inkább emlékeztet a tokaji máslásra, amikor is a lefejtett aszú nyomán visszamaradó seprőt borral felöntik, aszús, de könnyed és olcsó borhoz jutva ezzel. Jó, tudom, a ripasso és a máslás technológiája kínosan emlékeztet a csiger előállításának módjára, amikor pedig a kipréselt szőlőtörkölyt vízzel öntik fel, áztatják, újrapréselik és erjesztik, iszonyatos lőrét hozva létre ezzel, afféle aratóbort. A ripasso a szegény ember amaronéja.

Feketébe hajló rubin, zárt illat, élénk savak, ami úgy lehet, hogy a teljes érés előtt vagy két héttel szedik le a corvina, rondinella és molinara nevű szőlők legszebb fürtjeit, illetve hogy Venetóban járunk, mely északnak számít az imádott Itáliában, mellesleg ez az egy régió majd’ kétszer annyi bort bocsát ki, mint mi összesen. Szóval tüzes, 13,5 százalékos, alkoholédes, nem nehéz és komplex, utóízében gyümölcsös, eszményi steak- vagy vaddisznó-bor ez és nálunk szokatlan ízkomplexum, 3 ezer forint körüli áron.

Ripasso 2003, Cecilia Beretta › Feketébe hajló rubin, zárt illat, élénk savak › Eszményi steak- vagy vaddisznó-bor › 3 ezer forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik