Gazdaság

A Tigáz és a Főgáz növelte a szabadpiaci kapacitását

Jelentősen növelte szabadpiaci gázkapacitását a több mint egymillió fogyasztót ellátó, hajdúszoboszlói központú Tigáz Zrt., miután partnerségben a budapesti központú Fővárosi Önkormányzat és RWE tulajdonú Fővárosi Gázművek Zrt.-vel, megnyerte az Európai Unió versenyhivatala által jóváhagyott Contract Release programot – közölte a Tigáz.

Az E.ON, a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. megvásárlásának keretében vállalta az Európai Bizottsággal szemben, hogy pályázat keretében továbbadja egy Magyarországon működő E.ON érdekeltségi körébe nem tartozó harmadik félnek a Mol-lal fennálló gázbeszerzési szerződésének 50 százalékát. A szerződés teljes gázmennyisége körülbelül 7,5 milliárd köbméter, amelyet 2007 és 2015 között adnak át.


A Tigáztól az MTI azt a tájékoztatást kapta, hogy a szerződést ők kötik meg a Mol-lal. Azt, hogy a mennyiséget milyen arányban osztja meg a Tigáz és a Főgáz, azt a felek üzleti titokként kezelik, mint ahogy azt is, hogy milyen áron kapják meg a Mol által kitermelt földgázt. Az Európai Bizottság azt írta elő az E.ON-Ruhrgas számára, hogy megfelelő partnert válasszon a feladatra, így ezért a “szerződés átadásáért” a tendergyőztes nem fizet – közölte a Tigáz az MTI kérdésére.

Cesare Cuniberto, a Tigáz Zrt. elnök-vezérigazgatója a 2007. július 1-től előirányzott teljes piacnyitásra is gondolva, jelentős lépésnek tartja, hogy a Tigáz megnyerte a programot a Tigáz nyerte a programot, így ugyanis jelentős mennyiségű földgázt tudnak hosszú távra biztosítani a fogyasztóknak importkötöttségek nélkül, kedvezőbb gazdasági feltételekkel.

A Tigáz a Fővárosi Gázművek Zrt.-vel partnerségben nyerte el a pályázatot. A Tigáz több mint 1,2 millió fogyasztónak szolgáltat, piaci részesedése pedig körülbelül 35 százalék, míg Fővárosi Gázművek több mint 800 ezres ügyfélkörrel rendelkezik. A Tigáz Zrt. a 2005-ös évben kb. 3,4 milliárd, a Fővárosi Gázművek Zrt. több mint 2,5 milliárd köbméter gázzal látta el az ország lakossági és ipari fogyasztóit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik