Gazdaság

Őszi borúti jegyzetek

Oly sok borügyi élmény ért az utóbbi napokban, kedves naplóm, hogy egy bor ürügyén e sok mindent kísérlem meg összefoglalni szűkös kereteid között.

Tokajonaszongya Áts Karcsi, a Royal Tokaj főborásza, hogy száraz furmint-kísérletekbe fogott. Keresi a megfelelő hordót, a legjobb klónt, azt a fura, tán a naspolyára emlékeztető, dohányszínű ízképvonalat, ama frekvenciát, melyen az érett furmint fogható. Még öt év kísérletezés, mire lesz valami a nagy száraz furmintból, mondja Áts Karcsi, ilyen egy igazi borász, gondolja Stirlitz.


Őszi borúti jegyzetek 1

A szívemnek kedves barátaimból verbuválódott, ampelológiai és önológiai kérdések közös nevezőjén találkozó, magyarán borbuzi baráti köröm, a HMPK (Halál a Májra Polgári Kör) először Pannonhalmán, majd Somlón tanulmányozta az anyagot. Előbb az Apátság ifjú főborásza, Liptai Zsolt talentumos borait nézegettük, innen való a Hemina, mely nem női név, hanem űrmértékegység, állítólag Szent Benedek szerint annyi bor, amennyit egy barát gond nélkül elfogyaszthat naponta. Olyan három és három és fél deci között tán. Liptai Heminája elegáns fehér küvéje harmadnyi pinot blanc-nak (fehérburgundi) és kétharmadnyi chardonnay-nak. Világos aranysárga, intenzív illatában barrik, a gyümölcsösség és a szép hordóíz kiegyensúlyozza egymást a lekerekített savak gerincén. Igen telt, koncentrált és hosszú bor ez, melyet Liptai fűszeres húsok, grillételek, kiváltképp őszi erdei gombákat tartalmazó étkek mellé ajánl.

Somló változatlanul lepattant, csiszolatlan drágakő, Tornaiék színes szortimentjében is felvillan a furmint naspolyára emlékeztető, dohányszínű ízképvonala, a 2004-es Hárs csúcs, Kreinbacherék igényes, a saját nyelvét még kereső, nagy jövő előtt álló műhely benyomását keltik, legjobban a 2004-es Öreg tőkék bora jön be. Györgykovi, azaz Györgykovács Imre szerényen vonultatja fel kis szortimentjét parányi pincéjében. Mind finom, harmonikus szerkezetű, élményt adó borok, ha a bor a készítőjét fejezi ki, Györgykovács tulajdonképpen titkos arisztokrata entellektüel, aki szerencsénkre borászkodásra adta a fejét e pannon tájon, mely lepattant, és olyan, mint a csiszolatlan drágakő.

Pannonhalmi Hemina 2005, Apátsági Pincészet. Aranysárga, intenzív illatában barrik › Fűszeres húsok, grillételek, kiváltképp őszi erdei gombákat tartalmazó étkek mellé › 2370 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik