Gazdaság

120 millió eurós ajánlat a Malévra

A LAL Litván Légitársaság közvetett tulajdonosa 380-414 millió litát, 120 millió eurót, jelenlegi árfolyamon 31 milliárd forintot ajánl a Malév magyar nemzeti légitársaságért.

Gediminas Ziemelis, a Zia valda befektetési társaság a képviselőjének a nyilatkozatából nem derül ki, hogy az összeg csak a 99,95 százaléknyi Malév-részvény ellenértékét, vagy a Malév hiteleinek kiváltását is tartalmazza-e. A legutóbbi információk szerint a Malév 26-28 milliárd forint hitelállományán állami garancia van, amit a vevőnek át kell vállalnia.

Az ÁPV idén szeptember 7-én hirdette meg a nyilvános ajánlattételi felhívással induló, tárgyalásos privatizációs eljárást a Malév 99,95 százaléknyi részvényének eladására.

A négy ajánlattevő közül az egyik a litván LAL Investiciju Valdymas befektetői csoport, a LAL litván nemzeti légitársaság tulajdonosa. Három fő részvényese a Fima informatikai cég, a ZIA valda befektetési társaság és a Sanitex logisztikai vállalat. A LAL honpapján olvasható információ szerint azonban Gediminas Ziemelis, a ZIA valda főrészvényese szeptember közepén jelezte, hogy valószínűleg változások következnek be a társaság részvényesi struktúrájában.

A határidőig, november 3-án a litván LAL mellett az AirBridge Magyarország Zrt., Ofer Hava magánszemély és a Sky Alliance Zrt. adott be ajánlatot a 3,5 millárd forint jegyzett tőkéjű Malév megvásárlására.

Az AirBridge Magyarország Zrt. Borisz Abramovics, az orosz KrasAir résztulajdonosának érdekeltsége, Ofer Hava magánszemély, aki egy magyar–ír befektetői csoportot képvisel, a Sky Alliance Zrt. pedig a Malév részben aktív pilótáinak cége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik