Gazdaság

Továbbra is kedvező a főváros hitelminősítése

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet legfrissebb értékelésében nem változtatott Budapest eddigi adóskockázati besorolásán, vagyis megerősítette a főváros korábbi BBB+/A-2 minősítését.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő miközben megtartotta a főváros kedvező hitelminősítését, értékelésében felhívja a figyelmet a főváros várhatóan növekvő adósságállományára, a BKV finanszírozását érintő kérdésekre, illetve az önkormányzati finanszírozás esetleges törvényi változásait érintő bizonytalanságra – áll a hivatal közleményében.

A hitelminősítő értékelése szerint az eddigi besorolás megerősítését „a város erős gazdasági háttere, kifinomult menedzsmentje és jelentős likviditási tartalékai” indokolták. A pozitív faktorok említése mellett a jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet olyan, a minősítéssel összefüggő negatív tényezőkre, mint a főváros várhatóan növekvő adósságállománya, a közlekedési vállalat (BKV) finanszírozását érintő kérdések, illetve az önkormányzati finanszírozás esetleges törvényi változásait érintő bizonytalanság.

A közlemény szerint a legnagyobb hitelminősítő intézet jelentése azt mutatja, hogy az elemzők „értékelik Budapest szilárd pénzügyi teljesítményét”. Mivel azonban Budapest besorolása szorosan kapcsolódik a magyar államéhoz, jobb sem lehet annál – teszik hozzá. Így a főváros minősítését érintő módosítás is legkorábban akkor várható, ha az állam szuverén devizaadósi besorolásában változás áll be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik