Gazdaság

Magyar gyanúsítottja is van a Siemens-botránynak

A német sajtó értesülései szerint a Siemens konszern vezérigazgatójának házában is razziát tartottak az elmúlt napokban a hatóságok a vesztegetési botránnyal kapcsolatban – írja a radio.hu. A Magyar Nemzet szerint pedig már magyar gyanúsítottja is van az ügynek.

A késő esti órákban tudódott ki, hogy a napokban zajlott rendőri razziák nem kímélték a sikermenedzserként számon tartott első számú vezető, Klaus Kleinfeld vezérigazgató házát sem. Ebből arra lehet következtetni, hogy az ügyészek nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a Siemens teljes vezérkara így vagy úgy, de tudott egyes középvezetők üzelmeiről, mégsem értesítették a nyomozókat.

Néhány letartóztatott vezető alkalmazott beismerte, hogy Svájcba és Lichtensteinbe utaltak át komoly összegeket a vállalati vagyonból azzal a céllal, hogy ezekről a feketeszámlákról lehetséges vevőknek utaljanak át kenőpénzt. Egészen mostanáig azt lehetett tudni, hogy 20-30 millió euró került át a németországi központokból az illegális célokra létesített kontókra.

Hétfőn reggel a Süddeutsche Zeitung című lap a bajor államügyészségre hivatkozva azt írta, hogy százmillió eurót vittek ki a vállalati vagyonból – nagyjából tíz esztendő leforgása alatt. A Siemens az egyik legnagyobb német konszern, amely telefonközpontokat, híradástechnikai berendezéseket vagy városi villamosokat éppúgy gyárt, mint ahogy élenjár az információs technológiák fejlesztésben.

A Magyar Rádió korábban arról adott hírt, hogy két magyar gyanúsított is van, akik még a HM közalkalmazottaiként állapodtak meg a multi egyik hazai ágazati igazgatójával.

A Magyar Nemzet pedig úgy tudja, zsarolás miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a zuglói rendőrség F. Imre cégtulajdonos feljelentése alapján, amely szerint a Siemens Rt. azzal a feltétellel adott pénzt az üzletember által irányított TVegy Rt.-nek, hogy az összeg egy részét visszaszolgáltatja.


A BRFK sajtóügyeletese, Bartha László a lapnak elmondta: a büntetőeljárást a XIV-XVI. kerületi ügyészség határozata alapján szeptember 8-án indította el a rendőrség, jelenleg a tanúk meghallgatása és az adatgyűjtés folyik, gyanúsított még nincs.


A feljelentés szerint a hat éve a SATeELIT TV üzemeltetésére alapított TVegy Rt. megállapodott a Siemens Rt.-vel, hogy a multinacionális vállalat évi csaknem 1-1,5 milliárd forintos támogatást nyújt a televíziónak, azzal a feltétellel, hogy a csatorna 720 millió forintot visszaszolgáltat. Az együttműködési szerződést 2000 decemberében kötötték meg. F. Imre 2001 januárja és novembere között, több részletben vitt be készpénzt a Siemens központi irodájába, a társaság képviselőjének.


Közben tovább bonyolódik a német Siemens-konszern múlt héten kipattant vesztegetési botránya. A gyanú szerint egyes cégvezetők nagy összegeket, összesen mintegy 20 millió eurót sikkasztottak el és használtak fel befolyásos személyek lefizetésére közbeszerzési eljárások során. A konszern 12 alkalmazottját gyanúsítják súlyos pénzügyi visszaélésekkel. A német társaság egy korábbi vezetőjét és négy jelenlegi alkalmazottját őrizetbe vették, a gyanúsítottak közül heten szabadlábon vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik