Gazdaság

Szakmai vagy pénzügyi befektető?

AZONOS IPARÁG. Egy társaság, vagy annak egy részének értékesítése során szakmai, illetve pénzügyi befektetők lehetnek a vevők. Mindkét kör más sajátságokat mutat. Szakmai befektető alatt olyan társaságokat értünk, melyek ugyanabból az iparágból kerülnek ki, mint az üzlet tárgyát képező cég, s azt vertikálisan, vagy horizontálisan integrálni kívánják saját szervezetükbe.

PROFITVADÁSZOK. A pénzügyi befektetők rövid, vagy hosszú távú befektetésként, integráció nélkül igyekeznek hasznukat maximalizálni akár az egész céget, akár annak egy részét birtokolva. Sok esetben pénzügyi invesztorként jelenhet meg egy hasonló iparágban tevékenykedő társaság is, amely a célvállalatot azonban nem integrálja. Gyakori pénzügyi befektetőnek számítanak a kockázatitőke-alapok, illetve a vagyonkezelő társaságok.

NEM CSAK A PÉNZ DÖNT. Az eladói oldal szempontjából a legtöbb esetben mindegy, hogy szakmai, vagy pénzügyi befektető vásárolja meg a társaságot, illetve annak egy részét. Általában a felkínált vételár dönt, ugyanakkor a szinergikus lehetőségek, illetve egyéb megtakarítások miatt sokszor rugalmasabb lehet az ár szempontjából a szakmai fél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik