Gazdaság

Orbán visszatért a büdzsévitára

A költségvetési konszolidáció a lehető legkisebb növekedési áldozattal valósul meg – mondta expozéjában Veres János pénzügyminiszter a parlamentben a 2007-es költségvetés általános vitáján. Orbán Viktor a Fidesz vezérszónokaként úgy vélte, hogy a büdzsé családellenes, „rácsapja az ajtót a szegényekre” és nem teremt munkahelyeket. Kuncze Gábor fiskális delírium tremensről beszélt.

A kormányfő és a miniszterek távollétében zajlik a jövő évi költségvetési törvénytervezet vitájának első napja, a tárcavezetők ugyanis a közös magyar–román kormányülésen vesznek részt.

Veres: konszolidáció kis áldozattal

A gazdaságpolitika legfontosabb és immár elodázhatatlan feladata a következő időszakban az államháztartási hiány nagyarányú csökkentése a tartós egyensúly megteremtése érdekében – mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az Országgyűlésben a 2007. évi költségvetés általános vitáját megnyitó expozéjában.

A büdzsé fő számainak ismertetése után a miniszter kiemelte: a költségvetés tervezete biztosítja az uniós források felhasználásának feltételeit, azaz 166 milliárd forintnyi költségvetési önrészt.

Veres János a gazdaság állapotáról szólva úgy vélte, hogy gyorsan – az uniós átlagot meghaladó mértékben – bővül a GDP, a növekedés egészséges szerkezetű, mert motorja az export és a beruházások.
A miniszter szerint jövőre a fiskális konszolidáció a lehető legkisebb növekedési áldozattal teremti meg a tartós egyensúly feltételeit, így 2009-től ismét gyors növekedési pályára állhat a gazdaság. Hozzátette: 2008-ban további jövedelemelvonásra már nem lesz szükség.


Orbán: a népességfogyás az első

2007 a megélhetési válság éve lesz – jelentette ki Orbán Viktor, aki a költségvetés általános vitáján ismét felszólalt a parlamentben. „A költségvetés az ellenkezőjét tartalmazza, mint amit az embereknek ígértek a választás során” – jelentette ki a Fidesz elnöke, aki szerint fölhatalmazás nélküli kormányzás terméke a költségvetési tervezet, így a büdzsé jogilag legitim, erkölcsileg viszont illegitim lesz.

A Fidesz vezérszónoka szerint másként kellett volna súlyozni a költségvetésben leírtakat, mert mint mondta, a legfontosabb kérdés jelenleg a népesség helyzete. „Jelenleg a gyermekvállalás a legnagyobb szegénységi kockázat” – mondta a Fidesz elnöke, hozzátéve, hogy a költségvetés nem segíti a népesség növekedését, sőt leginkább családellenesnek mondható.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint a személyes társadalmi felelősség kérdése a második hangsúlyozandó pont. Mint mondta, a rendszerváltás vesztesei vagy legalább a gyermekeik kaphattak volna egy esélyt, hogy átkerüljenek a másik oldalra. „De ez a költségvetés rácsapja az ajtót a szegényekre” – közölte Orbán.

A Fidesz elnöke úgy gondolja, hogy a növekvő munkanélküliség kérdését sem kezeli a 2007-es büdzsé. Megjegyezte: Magyarországon nem egy, hanem két gazdaság van. Egyrészt létezik egy sikeres külföldi, és egy túlélésért küzdő magyar gazdaság. Mint mondta, pártja örül, hogy a külföldi vállalatok ki tudták a kormánytól kényszeríteni az adócsökkentést, de a kis- és középvállalkozások nem tudnak annyi pénzt költeni kutatás-fejlesztésre. Ezért a Fidesz egy javaslatot fog benyújtani a parlamentnek, amely alapján a kkv-k vissza tudják igényelni a szolidaritási adó címén beszedett forintokat.

Kuncze: a kijózanodás költségvetése

„Fiskális delírium tremensnek” nevezte Orbán Viktor általa osztogatónak tekintett politikai elképzeléseit Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője Orbán Viktor javaslatára, amely kihagyná a költségvetés hatálya alól a Fidesz által népszavazásra bocsátott kérdések pénzügyi hatásait, úgy reagált: ha az ellenzéki párt kérdései érintik a büdzsét, akkor az Alkotmány szerint nem lehet népszavazást tartani róluk, ha nem, akkor pedig „nem játszanak” a 2007-es költségvetési vitában.

Kuncze közölte: az államháztartás jelenlegi súlyos állapota a politikai elit „közös műve”, amelyért az elmúlt négy évben kormányon lévő politikusok felelőssége nagyobb. Az SZDSZ elnöke szerint a jövő évi büdzsé a kijózanodás költségvetése, amelyben a kormány végre szakít az igéretspirállal és helyreállítja az egyensúlyt, ami minden további gazdasági növekedés alapja. Erre nem az unió által diktált külső kényszer, hanem saját magunk miatt van szükség.


Herényi: úgy rossz, ahogy van


Az MDF szerint a 2007-es költségvetés az elmúlt négy év dilettáns szociálliberális kormányzásának következménye. Herényi Károly, a párt vezérszónoka azt mondta: a javaslat rossz megoldást nyújt az ország problémáira, az MDF nem támogatja. A politikus úgy vélte, a 2007-es költségvetési javaslatnak nincs társadalmi és gazdasági mondanivalója, csupán az egyensúly megteremtésére fókuszál.


Herényi szerint a jövő évi költségvetés legnagyobb vesztesei az adófizető polgárok, különösen pedig a középosztály lesz. A költségvetési javaslatban nincs utalás az euró bevezetésének időpontjára, a javaslat eredményeképpen jövőre romlik a versenyképesség, csökkennek a bérek, emelkednek az árak, nő az államadósság és az állami vállalatok vesztesége, nem javul a foglalkoztatottság – hangsúlyozta. A gazdasági növekedés szerény, 2,4 százalékos lesz, növekednek a közterhek és az adóterhelés. Az adórendszerről szólva Herényi Károly úgy fogalmazott, „úgy rossz, ahogy van”. Mint mondta, célszerű lenne visszaállítani a 25 százalékos felső áfakulcsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik