Gazdaság

Új vizeken járok

Hidegen fújnak a szelek, előjönnek a töményebb spirituszok; whiskyt helyezünk a Borpultra.

A whisky is művészetté szofisztikálódott, valamint a bor: hallatlan minőségek és mélységek (és árak), globális nyomulás és marketing jellemzik ezt az életstílus-elemmé vált kemény drogot. Mert drog ez, ne tagadjuk, mely a borhatár fölötti hűsebb régiókban fejlődött ki hígabb és hétköznapibb és prolibb kistestvérével, a sörrel együtt. Egy tőről fakadnak, a gabonából, mely minden, a szőlőt nélkülözni kénytelen kelta, germán és szláv emberi közösségben az alkoholos tudattágítók és endorfin-helyettesítők alapanyagául szolgál.


Új vizeken járok 1

A whisky neve a kelta-gael uisge beatha, élet vize szóból fakad, mert csak egy jó pohár whisky jelentett fénysugarat a vad, viharos éjszakákon, melyek Skócia nyugati partjai fölött szoktak tombolni. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia nyugati partjain játszódik, hanem Írország keleti partjain, de azért ott is elég rossz idő volt (Karinthy).

Nem duma, hogy a tenger illata is felsejlik némely whiskykben: az évtizedes hordós érlelés során ez a nobilis nedű magába szívja az óceán illatát. 10-15 év alatti whisky nem komoly, a csúcs amúgy a scotch; az ír whiskey vagy a jenki Bourbon sem éri el a skót komplexitását, amit bonyolult, a malátawhiskyt főleg kukoricaalapú grain-párlattal elegyítő blendek kikeverésével fokoznak a whisky-keverő művészek. Ők, a Master Blenderek, olyan becsben állnak, hogy többen nem ülhetnek egy repülőre, mert ha leesnek, nincs kivel pótolni fenomenális nózijukat. Az egyik első blender Johnnie Walker volt, ő tehát nem egy marketing-kitaláció, hanem egy tehetséges kilmarnocki kalmár és whisky-komponista.

Whisky and freedom gang thegither, mondta Burns, Churchill pedig a fekete címkés Johnnieval nyerte meg a háborút. Példaképem whisky-téren a hedonista életművész méznyaló Réz András, aki a borok mellett a whiskykhez is ért. Magam csak most értem el egyedfejlődésem során oda, hogy e súlyos irányba tágítsam a szortimentet és tudatomat, és minden borkedvelőnek jó szívvel ajánlom, hogy a bor mellett terjeszkedjenek ki emez árnyalatos itóka és kultúra felé. A 18 éves Gold Label Johnnie mély, komplex, harmonikus, simogató, de csípős (40%), 18 ezer körüli áron érhető el, már csak ezért is lassan, élvetegen érdemes csócsálgatni.

Johnnie Walker Gold Label › Mély, komplex, harmonikus, simogató, de csípős (40% alkohol) › 18 éves › 18 ezer forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik