Gazdaság

Férfi-fogamzásgátlót állíthatnak elő

amerikai orvosok abból az anyagból, amelyet nemrég patkányokban teszteltek sikeresen.

Az új szer nem zavarja a spermiumok termelését, csupán azok érését akadályozza meg. A tudósok a testre ragasztható tapasz formájában képzelik az anyag adagolását.

Lopakodó hadihajót fejleszt az amerikai haditengerészet.
A csaknem 200 méter hosszú új rombolót jórészt a kémrepülőgépekben használt anyagok teszik majd a radarok számára láthatatlanná, így partközelben észrevétlenül horgonyozva támadhat majd mélyen a szárazföldön fekvő célpontokat.

Százmillió éves méhet találtak
amerikai zoológusok egy Burmából származó borostyándarabban. Ez 40 millió évvel idősebb, mint a ma ismert legrégebbi méh. A lelet tanulmányozása a rovarbeporzás és a virágos növények evolúciójának alaposabb megismerését segítheti.

Inzulint termelő sejteket neveltek
amerikai tudósok őssejtekből. A parányok elsősorban a veleszületett cukorbetegségben szenvedők számára szolgálhatnak gyógyszerként, mivel az ő hasnyálmirigyük nem állít elő megfelelő mennyiségű inzulint. Így beültetve pótolhatnák a hiányzó létfontosságú anyagot.

Mesterséges emlékezetet fejlesztettek
amerikai kutatók memóriaproblémákkal küszködő betegek, elsősorban elbutulásban szenvedők részére. A zsebszámológép méretű, diktafonszerű készülék feljegyzéseket, üzenteket vagy utasításokat lejátszva figyelmezteti viselőjét feladatai végrehajtására.

Az Európát Afrikával összekötő tengeralatti út
megépítésének tervezésével Giovanni Lombardi svájci mérnököt bízta meg a spanyol és a marokkói kormány. A kutatófúrások már jövőre megkezdődnének; a csaknem 40 kilométeres alagút 15 év múlva készülhet el. A beruházás legkevesebb 5 milliárd euróba kerül majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik