Gazdaság

Fémes víz

Extrém körülmények között még a jól ismert vegyületek tulajdonságai is alaposan megváltoznak, ráadásul többnyire úgy, hogy azt lehetetlen előre megjósolni.

Amerikai elméleti fizikusok most a víz óriási hőmérsékleten és nyomáson várható viselkedését modellezték, és arra az eredményre jutottak, hogy ez az anyag ilyenkor másképp viselkedhet, mint azt korábban gondolták.


Fémes víz 1

Az amerikai védelmi minisztériumhoz tartozó Sandia National Laboratories kutatói elsősorban a fémes víz tulajdonságait vizsgálták. Ez a víznek olyan állapota, amelyben az elektronok a fémekhez hasonlóan szabaddá válhatnak az anyagban, így annak vezetőképessége rendkívüli módon megnő. Kiderült, hogy a szélsőséges körülmények között az ilyen víz fázishatárait – vagyis ebben az esetben azok a hőmérsékleti és nyomás értékek, amelyek mellett szigetelőből fémes vezetővé válik – jóval alacsonyabbak, mint azt korábban számolták. Így e határok 7 ezer helyett már 4 ezer Kelvin fokos hőmérsékleten, és kisebb nyomáson (250 helyett 100 gigapascalnál) húzódnak. Az eredményeket a csillagászatban hasznosíthatják a kutatók, mondjuk egyes planéták mágneses terének vizsgálatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik