Gazdaság

Vasra verve

Szervezetünkben a vas hiánya fokozott fáradékonyságot és kimerültséget idéz elő, ilyenkor teljesítőképességünk is csökken.

A heavy metal doktorai természetesen minden esetben egy speciális étrendet állítanak össze számunkra, amelynek lényege a mennél több heavy metal bevitele a szervezetbe. Nem lehet nem észrevenni, hogy a klasszikus heavy metálnak majdnem olyan erőteljes konjunktúrája van, mint a nyolcvanas évek közepi metal-aranykorban. A műfaj máig a pop mostohagyereke, pedig a fémipar a nagy öregek mellett (Rolling Stones, Paul McCartney, Phil Collins) a legfőbb bevételi forrása a koncertszervezőknek, hisz’ a klasszikus metál bandáknak félelmetes a mozgósító erejük, máig megtöltik a stadionokat. Egy-egy Metallica-, vagy éppen Iron Maiden-album pedig bármikor helyrebillenti a nagy kiadók üzleti mérlegét.


Vasra verve 1

Így aztán nem lehet elmenni a két-három évente sorlemezzel jelentkező Iron Maiden alakításai mellett. A zenekar A Matter of Life and Death című új albuma szokás szerint egy alternatív történelmi valóságban értelmezhető. Időgépük hol a középkorba röpítette a hallgatót (Piece of Mind), hol az ókorba (Powerslave), hol az első világháborúba (Trooper), hol a jövőbe (Somewhere in Time). Az új album a normandiai partraszállás kulisszáit gyűjtötte egybe, csak éppen az amerikai mundérban nem a rágógumizó amerikai katonák feszítenek, hanem csontvázak, köztük maga Edward, a zenekar logószerű szörnyecskéje, és egyben tiszteletbeli tagja.

Az album a közepesen erős Maiden-albumok sorába tartozik, nem vethető össze a Dance of Death című 2003-as lemez alkotói erejével, ugyanakkor sokkal kellemesebb anyag, mint például az 1985-ös válságtermékük, a Somewhere in Time. Az új koronggal a csapat átlépte a Rubicont, ugyanis a lemez felvételei jórészt tízperces tételek, így a dalok afféle mini operák, amelyek próbára tehetik a fanatikusokat is. A zenekar a végtelenített Fear of the Darkkal „szállt el” először, azóta minden lemezükön volt egy-egy hosszabb vágta, de ezúttal a nyitó Different Worldön kívül mindegyik felvétel túlírt. De ettől még erőteljesek. A jellegadó vágáns gitártémák, a melodikus basszusfutamok és a zenekar közismert riff-érzékenysége megmenti a lemezt, de annak idején a partraszállást sem a kifárasztással vitték sikerre, hanem a gyors lerohanással.

Iron Maiden: A Matter of Life and Death › EMI › 72 perc, 10 szám. Poptőzsdei árfolyam: *** és fél

Ajánlott videó

Olvasói sztorik