Gazdaság

Megcsapolva

Jövőre gázár-támogatás címén drasztikusan szűkebb kerettel számol a kormány, azt azonban még nem tudni, kinek jut belőle.

Jól jártak a válóperes ügyvédek a gázár-támogatási rendszer átalakításáról felröppent értesüléseknek köszönhetően. Egy darabig úgy látszott ugyanis, hogy az egyedülállók nagyobb eséllyel pályázhatnak majd az energiaköltségeket mérséklő állami támogatásra. Ebből a megfontolásból értesülésünk szerint több nagyvárosban is megszaporodtak a bontóperek az utóbbi hónapokban. Az alibi válás azonban ma már mégsem ígérkezik garanciának a kisebb számlára: egyelőre ugyanis kormányzati körökben sem ismert az új, szociális alapú támogatási rendszer végleges változata.

KOMPENZÁCIÓ. Most csak az tűnik biztosnak, hogy az idei 190 milliárd forintos támogatási keretnek csak bő fele, 102 milliárd jut 2007-ben a lakossági gázárak kompenzációjára. Igaz, a kormány már tavaly feladta a leckét a gazdasági és a szociális tárcának, hogy dolgozza ki az új, rászorultsági elven működő támogatás rendszerét, amelyet 2006. július elsejével szerettek volna bevezetni. Ehhez képest máig nem tudni, hogy az arra illetékesek 2007-től milyen formában kapnak majd állami segítséget földgázszámlájuk kifizetéséhez. Sőt, az sem ismert, kiket tekint a kormány rászorulónak, s milyen alapon határozzák majd meg ezt a kört.


Megcsapolva 1

A jelenlegi tömbtarifás rendszerben az összes háztartás kap támogatást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy évi 1,5 ezer köbméteres fogyasztásig a piaci ár kevesebb mint felét fizetik meg. A következő csoportban, 1,5 és 3 ezer köbméteres fogyasztás között, ennél valamivel többet, a valódi ár közel 70 százalékát számlázzák a szolgáltatók, 3 ezer köbméter felett pedig a tényleges hatósági árral számolnak. A tömbhatárok alatti mennyiségekre minden fogyasztó megkapja a támogatást, függetlenül jövedelmi, vagyoni helyzetétől. Szakmai körökben indokolhatónak tartják, hogy a 3 ezer köbméter feletti fogyasztóknak a teljes mennyiséget piaci alapon számolják el. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője szerint a magyar háztartásoknak csak a 10 százaléka tartozik ebbe a körbe, az ő jövedelmi viszonyaik pedig aligha indokolnak dotációt. A lakossági gázár-támogatás rendszerének átalakítását azonban nehezíti, hogy a tömbtarifás megoldás az önkormányzati és állami intézményeket (óvodákat, iskolákat, egészségügyi intézeteket) is érinti. E nélkül az érintetteknek legalább 60 százalékos áremelkedést kellett volna „kigazdálkodniuk” az idén.

Az új támogatási szisztémáról az utóbbi hetekben egymásnak gyökeresen ellentmondó hírek láttak napvilágot. Kora ősszel még úgy volt, hogy a tömbtarifás rendszer teljes egészében megszűnik, és helyébe rászorultsági alapú támogatás lép. Októberben sokáig úgy tűnt, hogy vegyes megoldást támogatna a kormány, vagyis a tömbtarifás megoldás bizonyos elemeit meghagyva vezetnék be a szociális alapú támogatást. Ehhez képest Veres János pénzügyminiszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a tömbös rendszer megszűnik, a támogatási rendszer átalakításáról pedig novemberben dönt a kabinet.

PIACI ALAPON. Ebben a helyzetben nehéz volna megbecsülni, hogy a jövő évi 102 milliárd forintos támogatási keret a fogyasztók mekkora csoportját érinti majd, kik és mennyien lesznek azok, akiknek tisztán piaci alapon kell a földgázért fizetni. Szakmai körökben úgy számolnak, hogy a háztartások legfeljebb 20 százaléka lehet valóban jogosult a gázár-támogatásra, akkor viszont évente 60-70 milliárd forint elegendő volna. Ráadásul ez nagyjából megfelel a költségvetés éves bányajáradék-bevételének, vagyis ebben az esetben az államnak nem kellene kiegészíteni a kompenzációs alapot.


Elnapolt emelés

Elsodorta az október elsejére várt, negyedéves gázár-korrekciót a szeptember végén kirobbant belpolitikai válság. A kormány korábbi döntésének megfelelően a gazdasági tárca negyedévente tervezte egyebek mellett a világpiaci árakhoz, a forint jegyzéséhez igazítani a hatósági árakat, ennek esedékes szakasza azonban a múlt hónapban elmaradt. Ez azt jelenti, hogy a soron következő, januári korrekciónál kell majd érvényesíteni az őszi világpiaci változásokat. Ez 10 százalék körüli drágulást vetít előre. Az ártámogatási rendszer várható átalakulásával összefüggésben azonban az úgynevezett „megérzett áremelés” akár 30-40 százalék is lehet egyes lakossági fogyasztói csoportok esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik